Hlavní obsah

Šance Ukrajiny získat od USA rakety s delším doletem vzrostla. Díky vzpouře Prigožina, píše WSJ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Oslabená pozice ruského prezidenta Vladimira Putina v důsledku vzpoury wagnerovců zvyšuje ochotu USA dodat válčící Ukrajině dosud zapovězené zbraně. Americké rakety s doletem až 300 kilometrů by mohly výrazně pomoci ukrajinské protiofenzivě, v dosahu by se ocitl ruský týl a také celý Krym.

Foto: Profimedia.cz

Raketa systému ATACMS je odpalována z raketometu HIMARS

Článek

Balistické střely ATACMS s dostřelem přes 300 kilometrů by se brzy mohly octnout ve výzbroji ukrajinské armády, a tím výrazně podpořit zatím relativně pomalu probíhající protiofenzivu. Alespoň podle listu Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na zdroje blízké špičkám americké politiky.

Američané se k dodávkám zbraní, které by byly schopny zasáhnout území v hloubi Ruska, dosud stavěli zdrženlivě s odkazem na nebezpečí nezvladatelné eskalace konfliktu. Podle WSJ se ale toto paradigma teď mění. List uvádí, že „atmosféra ve Washingtonu se změnila pod vlivem nedávného tažení wagnerovců na Moskvu“.

Spojené státy cítí, že pozice ruského prezidenta Vladimira Putina je oslabená a jeho hrozby o tvrdé odpovědi v případě překročení „červených linií“ (Rusové tak v minulosti označovali např. případné dodávky západních zbraní schopných zasáhnout ruské území) už podle WSJ neberou vážně.

Šojgu vyhrožuje: Pokud Ukrajina použije západní zbraně na Krymu, zaútočíme okamžitě

Evropa

Podle informací WSJ jsou nejžhavějším kandidátem na ukrajinskou frontu balistické střely označované jako ATACMS (v překladu Vojenský taktický raketový systém). Vysoce přesné střely s doletem kolem 300 kilometrů naváděné pomocí GPS lze odpalovat z raketometů typu HIMARS, kterými Ukrajinci již disponují. Právě jejich dodávky na frontu svého času Kreml označil za „červenou linii“ – k ničemu ovšem nedošlo.

Krym i ruský týl

Střely ATACMS vypalované z ukrajinských pozic by byly schopné ničit cíle v ruském týlu včetně velitelských stanovišť a efektivně přerušovat ruské zásobovací trasy. Rusy by to zřejmě donutilo změnit logistiku v týlu a zásobování jednotek v první linii by se výrazně zkomplikovalo. V dosahu střel ATACMS by se ocitl i celý Ruskem okupovaný poloostrov Krym.

Podle zdrojů citovaných WSJ je nyní v Bílém domě atmosféra nakloněná dodávkám těchto zbraní. A optimismus je cítit i z Ukrajiny.

„Co se týká střel ATACMS, dostali jsme od Američanů pozitivní signály,“ řekl WSJ vysoce postavený zdroj ukrajinského ministerstva obrany. Podmínkou ze strany USA je údajně závazek Ukrajinců, že střely použijí pouze proti cílům na okupovaném území a nebudou jimi pálit do Ruska.

HIMARS v akci. Ukrajinci si vzali na mušku kasárny u Doněcku, hlásí 400 mrtvých

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám