Hlavní obsah

HIMARS v akci. Ukrajinci si vzali na mušku kasárny u Doněcku, hlásí 400 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská armáda na sítí Telegram uvedla, že na Nový rok její útok raketomety HIMARS zabil ve městě Makijivka v Doněcké oblasti na 400 ruských vojáků. Informovala o tom v noci na pondělí ruská verze serveru BBC. Informaci nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Rusové však přiznali značné ztráty.

Foto: Twitter/Tendar

Zničená kasárna ruských vojáků

Článek

Agentura Reuters v noci na pondělí informovala o novoročním ukrajinském ostřelování města Makijivka a dalších míst v Doněcké oblasti okupované ruskou armádou. V Makijivce, která leží u Doněcku, podle ní raketomety HIMARS zasáhly školu, která sloužila jako kasárny pro ruské vojáky. Podle Reuters při útoku zemřelo „mnoho“ lidí.

Řízení strategické komunikace ukrajinských ozbrojených sil uvedlo, že se díky přesnému úderu podařilo zlikvidovat 400 mobilizovaných Rusů a dalších tři sta utrpělo různě těžká zranění.

Zpráva si zároveň tropí žerty z obvyklých ruských vyjádření, když uvádí, že incident byl způsoben „neopatrným zacházením s topením“.

Rusko nicméně přiznalo, že šlo o ukrajinské ostřelování, uvedlo však mnohem menší ztráty. Záběr z místa nicméně ukázal, že budova technického učiliště číslo 19 byla celá zničena.

Mobilizované ubytovali u skladu munice

Důvodem mohutné exploze zřejmě bylo, že v budově, kde byly ubytovány stovky mobilizovaných ruských vojáků, byla také uložena munice. Ukrajinci je podle některých zpráv zaměřili ve chvíli, kdy se mobilizovaní ubytovali a hromadně si zapnuli mobilní telefony.

Ruská agentura TASS událost zaznamenala krátce s tím, že při ostřelování města Makijivka krátce po půlnoci na Nový rok bylo nejméně 15 lidí zraněno.

Tak optimistickou variantu ale rozporuje i ruský propagandista Vladimir Solovjov. „Co se týká 500 mrtvých, to je kec vzhledem k informacím, které mám nyní večer, ztráty ale byly značné, a to jak v případě zraněných, tak mrtvých,“ uvedl Solovjov. „Čísel se zdržím, ale nebylo to ani blízko pěti stům,“ dodal.

O „masivním útoku“ raketomety HIMARS na školu, v níž byli ruští vojáci, informoval na síti Telegram podle Reuters i představitel proruských separatistů v Doněcké oblasti Daniil Bezsonov. Podle něj si ostřelování vyžádalo mrtvé a zraněné, bližší údaje ale nesdělil.

Proč nebyli v krytu?

Další ruský propagandista Andrej Medvěděv byl rozhořčen nad nedbalostí okupantů, která vedla k velkým ztrátám: „Krátce o Makijivce. U každé mimořádné události je jméno, příjmení a postavení. Pro 10. měsíc války je nebezpečné a trestné považovat nepřítele za blázna, který nic nevidí. Umístit personál kamkoli do budov místo jejich umístění do krytů – to je přímá pomoc nepříteli.“

Ukrajinská obrana sestřelila v noci nad Kyjevem další čtyři desítky ruských střel

Válka na Ukrajině

Už na Silvestra ukrajinská armáda tvrdila, že při úderu poblíž města Nova Kachovka v Chersonské oblasti zabila na 200 ruských vojáků, ale ani tuto informaci se posléze nepodařilo nezávisle ověřit.

Ruská armáda v noci na pondělí opět ostřelovala drony i metropoli Kyjev. Podle jejího starosty Vitalije Klička protivzdušná obrana drony sestřelila, trosky jednoho ale dopadly na severovýchodní předměstí Kyjeva a zranily devatenáctiletého muže, který byl převezen do nemocnice.

Zelenskyj poděkoval Česku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám