Hlavní obsah

Rusko nabídlo odměny Tálibánu za zabíjení členů koaličnich sil, píše NYT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská vojenská tajná služba nabídla odměny povstalcům z hnutí Tálibán za to, že provedou úspěšné útoky na koaliční síly v Afghánistánu, včetně těch amerických. S odvoláním na americké zpravodajce to napsal list The New York Times. Ruské velvyslanectví zprávu listu dementovalo.

Foto: Profimedia.cz

Údajní členové Tálibánu s afghánským vojákem. Ilustrační foto

Článek

"Nepodložená a anonymní obvinění, že Moskva stojí za smrtí amerických vojáků v Afghánistánu, již vyústila v přímé ohrožení životů zaměstnanců ruských ambasád ve Washingtonu a Londýně," napsala v sobotu mimo jiné ambasáda bez dalších podrobností. Vyzvala také NYT, aby "přestal s vymýšlením nepravdivých informací".

"Pokud někdo vznese obvinění, budeme reagovat," uvedl na sdělení listu mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov s tím, že Kreml si není žádných obvinění vědom.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid zprávu o ruských platbách za zabíjení koaličních vojáků označil za pokus povstalce očernit. Důrazně přitom popřel, že by bojovníci měli "jakékoli vztahy s jakoukoli zpravodajskou službou".

Spojené státy podle NYT dospěly před měsíci k přesvědčení, že jednotka ruské vojenské tajné služby, která byla spojená s pokusy o atentát a s jinými tajnými operacemi v Evropě, jejichž cílem bylo destabilizovat Západ nebo se pomstít přeběhlíkům, loni skrytě nabídla odměny za úspěšné útoky.

Američané podporovali v boji Tálibán, přiznal americký generál

Svět

Podle zdrojů deníku se předpokládá, že islámští bojovníci nebo ozbrojené zločinecké skupiny, které na ně mají těsné vazby, získali za odměnu peníze. List k tomu poznamenal, že v roce 2019 bylo v Afghánistánu zabito dvacet Američanů, ale není jasné, která zabití mohla s tímto podezřením souviset.

S uvedenými zpravodajskými informacemi byl seznámen prezident Donald Trump a o problému koncem března diskutovala Národní bezpečnostní rada Bílého domu při meziresortním zasedání, uvedli zpravodajští činitelé. Podle nich byly navrženy různé možnosti reakce - počínaje diplomatickou stížností Moskvě a požadavkem toto počínání zastavit, spolu se stupňujícími se sankcemi a dalšími možným kroky. Jakýkoli postup ale musí Bílý dům ještě schválit.

Krvavá jatka v Kábulu: Útočníci stříleli rodící ženy na sále

Svět

V koalici i Češi

Američtí činitelé obeznámení se záležitostí nevysvětlili, proč Bílý dům váhá s rozhodnutím, jak na tuto zpravodajskou věc týkající se Ruska reagovat. Zatímco někteří prezidentovi blízcí spolupracovníci, jako je ministr zahraničí Mike Pompeo, radili tvrdší postup, Trump zvolil vůči Moskvě mírnější postoj.

V koaličních silách působí v Afghánistánu i čeští vojáci. V dubnu česká armáda ukončila střežení základny Bagrám, kde se vystřídalo 2000 vojáků, z nichž osm padlo při dvou sebevražedných útocích v roce 2014 a 2018. V Afghánistánu ale zůstává polní chirurgický tým a také jednotky, které mají na starosti výcvik mimo jiné afghánských speciálních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám