Hlavní obsah

Američané podporovali v boji Tálibán, přiznal americký generál

Washington

Spojené státy poskytovaly „velmi omezenou podporu“ afghánskému vzbouřeneckému hnutí Tálibán, když vedlo boj s Islámským státem v provincii Nangarhár na východě Afghánistánu. Uvedl to v úterý velitel Centrálního velitelství (CENTCOM) generál Frank McKenzie, když vypovídal v Kongresu o mírové dohodě s Tálibánem před skeptickými zákonodárci.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Příslušník americké námořní pěchoty vykopává dveře od domu v ulicích města Mardžáh.

Článek

McKenzie neposkytl ve své výpovědi před výborem Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené síly skoro žádné detaily o formě a velikosti podpory.

Na McKenzieho zákonodárci tlačili, protože byli skeptičtí ohledně schopností Tálibánu bojovat s teroristickými uskupeními, jako je Al-Káida a Islámský stát, jak se hnutí zavázalo v mírové dohodě s USA.

„Během posledních několika měsíců jsme ve východním Afghánistánu pozorovali, jak Tálibán potlačil a rozdrtil Islámský stát na jihu provincie Nangarhár. V obém byl velmi efektivní,“ řekl McKenzie, který stojí v čele velitelství CENTCOM, pod něž spadá i oblast Afghánistánu. „Byla krvavá řežba, ale zvládli to, IS už skutečně neovládá žádné území v provincii Nangarhár,“ dodal generál.

Foto: Novinky

Provincie Nangarhár v Afghánistánu

Na dotaz, zda Spojené státy v tomto boji poskytovaly Tálibánu nějakou podporu, odpověděl McKenzie velmi překvapivě: „Od nás tu byla velmi omezená podpora. Charakterizoval bych ji skutečně jako velmi omezenou.“ Více o podpoře neřekl.

Podobu podpory Tálibánu neupřesnil ani Pentagon. Jeden z představitelů amerického ministerstva obrany sdělil obrannému serveru Defence One: „Nemám nic konkrétního, co bych vám poskytl, ale je to nadějné v tom, že se tam každá síla staví proti IS a každá síla se tam staví proti Al-Káidě,“ řekl kontraadmirál William Byrne ze spojeného štábu.

Mír s Talibánem podepsán. USA a NATO opustí Afghánistán do 14 měsíců

Blízký a Střední východ

Proti dohodě s Tálibánem se staví nejen demokraté ale i republikáni. Kongresmanka Liz Cheneyová, dcera bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho, varovala, že Tálibán „má dlouhou historii získávání koncesí za falešné sliby“. Podmínkou mírové dohody je, že Tálibán neposkytne teroristickým organizacím bezpečné útočiště, jako tomu bylo před útoky al-Káidy na New York a Washington.

Američané podnikli první nálet na Tálibán od podpisu mírové dohody

Svět

I generál McKenzie ale řekl, že nevěří, že by Tálibán přerušil vazby na Al-Káidu: „Musíme sledovat, co dělají a máme schopnosti to dělat, jen ještě nebyly ukázány.“ Dodal, že se přístup Tálibánu k plnění dohod vyhodnotí ještě předtím, než odejde z Afghánistánu tak velký počet amerických vojáků, že už nebudou mít Spojené státy na táliby páku.

Reklama

Výběr článků

Načítám