Hlavní obsah

Pracujte dál, nebo vás vyhodíme. Továrna zničená tornádem neevakuovala zaměstnance

Než v noci na sobotu tornádo zničilo továrnu na svíčky na jihozápadě amerického státu Kentucky, chtěli mnozí zaměstnanci z areálu kvůli blížící se silné bouři odejít. Podle výpovědí několika pracovníků ale vedení lidem vyhrožovalo, že když pracoviště opustí před koncem směny, budou propuštěni. Píše o tom na svém webu televize NBC News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční záběry smrtícího tornáda v KentuckyVideo: AccuWeather, Reuters

 
Článek

V továrně na kraji města Mayfield nakonec bylo 110 lidí, když se místem prohnalo silné tornádo. Nejméně osm lidí na místě zahynulo a budova byla prakticky srovnána se zemí. Větrný vír byl jedním z mnoha, které během noci z pátku na sobotu zasáhly části amerického jihu a středozápadu a vyžádaly si jen v Kentucky nejméně 74 obětí.

Foto: Cheney Orr, Reuters

Následky úderu tornáda na výrobnu svíček ve městě Mayfield v Kentucky

V areálu továrny se sirény varující před možností tornáda poprvé rozezněly kolem 17:30 místního času (v sobotu 00:30 SEČ), řekla NBC News 21letá McKayla Emeryová, která se rozhodla v práci zůstat a nyní je v nemocnici. Podle ní a dalších zaměstnanců možná až 15 lidí prosilo vedoucí, aby je nechali schovat se doma. Nadřízení údajně pro tyto žádosti neměli pochopení, někteří pracovníci přesto odešli.

Lovec tornád natočil rotující živel v Kentucky

Amerika

„Řekl jsem, že chci odejít, a oni mi řekli, že by mě vyhodili,“ uvedl 20letý Elijah Johnson. Emeryová zase popsala, že zaslechla, jak jeden z vedoucích pracovníků říkal čtyřem podřízeným: „Jestli odejdete, je víc než pravděpodobné, že dostanete padáka.“ Mluvčí společnosti, která továrnu provozovala, tyto výpovědi označil za nepravdivé.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Následky úderu tornáda na výrobnu svíček ve městě Mayfield v Kentucky

Další ze zaměstnankyň Haley Conderová řekla, že po prvním houkání sirén zbývaly ještě tři nebo čtyři hodiny, než tornádo udeřilo. Během této doby podle ní mělo vedení nechat všechny zájemce odejít domů, ovšem prvotní reakce byla taková, že z bezpečnostních důvodů nikdo nesmí pryč. Zaměstnanci se prý přesunuli do chodeb a na toalety, a když se nadřízení mylně domnívali, že nebezpečí pominulo, poslali je zpět do práce.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Následky úderu tornáda na výrobnu svíček ve městě Mayfield v Kentucky

Vysvětlovat musí i Amazon

Na záchodech se onoho večera schovávali i pracovníci skladu společnosti Amazon na jihu státu Illinois, který také zdevastovalo tornádo. Při kolapsu střechy zemřelo šest lidí a Amazon nyní podle zpravodajského webu BBC čelí otázkám ohledně toho, zda byli zaměstnanci v areálu v Edwardsville dostatečně rychle přesunuti na bezpečnější místa a zda byl vůbec adekvátní úkryt k dispozici.

Tornáda v USA mohou mít přes stovku obětí

Amerika

„Tohle by se nikdy nestalo, kdyby je zajímaly životy místo produktivity,“ prohlásila sestra jednoho ze zemřelých. Clayton Cope těsně před příchodem tornáda mluvil s rodinou po telefonu a sestra Rachel dospěla k závěru, že jejímu bratrovi a dalším lidem nebylo ihned po prvním spuštění sirén nařízeno, aby se ukryli.

Amazon v prohlášení uvedl, že areál na jihu Illinois obdržel varování ohledně tornáda několik minut po osmé večer a že živel jej zasáhl v čase 20:27. Události se prý vyvíjely „neskutečně rychle“ a vedení „neskutečně rychle“ konalo s cílem dostat co nejvíce pracovníků do bezpečí. Společnost dodala, že je smrtí šesti lidí ve skladu hluboce zarmoucena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám