Hlavní obsah

Tornáda v USA mohou mít přes stovku obětí

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden v sobotu schválil vyhlášení stavu nouze ve státě Kentucky, který byl zasažen ničivými bouřemi a tornády. Kentucky tak může dostat federální pomoc. Středozápad zasáhla v noci z pátku na sobotu ničivá tornáda, bylo jich. Zatím bylo potvrzeno 93 obětí, ale guvernér Kentucky Andy Beshear uvedl, že jen v jeho státě počet mrtvých zřejmě přesáhne stovku. Už je jich tam 80.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky tornáda v KentuckyVideo: Reuters

 
Článek

V desetitisícovém městečku Mayfield, které stálo přímo v dráze tornáda, záchranáři prohledávají ruiny továrny, kde se vyráběly svíčky. Ze zhruba 110 lidí, kteří byli v době katastrofy na místě, se podařilo zachránit 40.

Foto: Reuters

Následky tornáda v Kentucky

„Byl by ale zázrak, kdyby ještě někdo další přežil,“ prohlásil guvernér Beshear. Ve městě byla zničena i hasičská a policejní stanice, což dále situaci komplikuje.

Ve státě Kentucky zůstávají rovněž desítky tisíc lidí bez elektřiny a bez vody. „Je to nepopsatelné, nikdy jsem nic takového neviděl.

Minimálně 50 mrtvých si vyžádala tornáda v USA

Amerika

Tornádo lámalo mohutné kovové tyče napůl, zdvihalo a odnášelo velké kamiony a srovnávalo domy se zemí. Bohužel bylo zcela zničeno i mnoho budov, v nichž byli pravděpodobně lidé,“ popsal obraz zkázy kentucký guvernér Beshear.

Ničivá cesta tornáda byla dlouhá 365 km, je tedy ještě o kousek delší, než mělo rekordní tornádo v Missouri z roku 1925, které zabilo 695 osob.

Foto: David Carson, ČTK/AP

Hasiči se starají o jednoho přeživšího po ničivých tornádech.

„Byli jsme si celkem jistí, že v Kentucky přijdeme o více než 50 lidí, teď už je jasné, že jich je přes 70. Po pravdě řečeno je možné, že než skončí den, bude bilance přesahovat stovku,“ dodal Beshear. Pak počet obětí v Kentucky stoupl na 80.

Poničený sklad Amazonu

Tornádo také poničilo sklad Amazonu v Edwardsville v Illinois, kde zemřelo podle velitele místních hasičů šest osob, stále však není jasný počet nezvěstných.

Oběti ohlásily také úřady ve státech Arkansas, kde zemřel jeden člověk, Missouri, kde je také jeden mrtvý, a Tennessee, kde jsou mrtví tři.

I pro tyto státy bude k dispozici federální finanční pomoc, pokud to budou potřebovat, uvedl prezident Biden.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident Joe Biden

Prezident označil způsobená úmrtí za „nepředstavitelnou tragédii“ a řekl, že se modlí za ty, kdo své blízké ztratili, nebo jejich osud neznají. „Federální vláda udělá maximum, aby pomohla,“ uvedl Biden.

Reklama

Výběr článků

Načítám