Hlavní obsah

Lovec tornád natočil rotující živel v Kentucky

Amatérskému lovci tornád se v Kentucky naskytl pořádný úlovek. Z blízkosti natočil jedno z ničivých tornád, která v noci na sobotu pustošila střední část Spojených států. Jen v Kentucky si bouře vyžádala 74 obětí. Americký prezident Joe Biden pak nechal ve státě vyhlásit stav přírodní katastrofy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční záběry smrtícího tornáda v KentuckyVideo: AccuWeather, Reuters

 
Článek

Záběry výše pořídil amatérský lovec tornád Eddie Knight v oblasti Sacramenta 10. prosince. Agentura AP je přebrala a rozeslala v pondělí.

S bilancí 74 obětí a více než stovkou pohřešovaných se podle guvernéra Andyho Besheara jedná o „nejhorší zkázu, kterou kdy tornáda v Kentucky přinesla“.

Tornáda v USA mohou mít přes stovku obětí

Amerika

Další mrtví jsou hlášení z Illinois, kde tornádo zasáhlo sklad firmy Amazon a o život přišlo šest lidí. V Arkansasu je postižen pečovatelský dům, kde zemřel jeden člověk a další jinde v tomto státě. Čtyři mrtvé má Tennessee a dva Missouri.

Minimálně 50 mrtvých si vyžádala tornáda v USA

Amerika

Tři čtvrtiny města jsou pryč

Zmíněné státy zasáhlo asi pět desítek tornád, které se objevily ve fázi roku, kdy chladné počasí obvykle brání jejich vzniku. Někde jsou hlášeny mimořádné materiální škody, například městečko Dawson Springs v Kentucky je zničeno ze 75 procent. „Nejhorší, co jsem kdy viděl, je to strašlivé,“ řekl jeho starosta Chris Smiley. Dawson Springs má necelých 3000 obyvatel.

V Kentucky jsou na postižených místech pracovníci Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) a v devíti nejponičenějších okresech bylo nasazeno 300 členů Národní gardy.

Biden vyhlásil po tornádech pro Kentucky stav katastrofy

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám