Hlavní obsah

Otvor v Sojuzu vyvrtala na oběžné dráze americká astronautka, spekulují v Rusku

Moskva/Houston

Ruský Roskosmos předal vyšetřovatelům výsledky vyšetřování vzniku otvoru v kosmické lodi ISS, uvedla v pátek agentura TASS. Podle jeho zdrojů analýza prokázala, že otvor byl vyvrtán v beztížném stavu. List Izvěstija uvedl, že jej vyvrtala astronautka Serena Auñón-Chancellorová, která se tak chtěla dostat dříve na Zemi, NASA to rezolutně popřela.

Foto: Profimedia.cz

Americká astronautka Serena Auñón-Chancellorová

Článek

„Všechny výsledky vyšetřování otvoru v obytné části kosmické lodi Sojuz MS-09 byly předány orgánům činným v trestním řízení,“ uvedl Roskosmos k případu z roku 2018. Předání závěru vyšetřování ale automaticky neznamená trestní stíhání, o něm teprve orgány rozhodnou.

Na orbitální stanici ISS poklesl 30. srpna 2018 tlak. Ukázalo se, že uniká vzduch otvorem v kosmické lodi Sojuz MS-09, která se připojila k ISS. Otvor se podařilo utěsnit epoxidovou pryskyřicí.

Kosmonauti vystoupili do volného vesmíru, zkoumali záhadnou díru v lodi Sojuz

Věda a školy

I když panovalo podezření, že otvor vznikl na Zemi při výrobě nebo montáži či testech, ruští experti dospěli k závěru, že otvor byl vyvrtán zevnitř z lodi. Ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin v září 2019 oznámil, že zná původ otvoru, ale informaci nezveřejní. Příčinu neuvedla ani NASA.

Při zkoumání pláště Sojuzu kosmonauti vrtání zevnitř nenašli

Věda a školy

Nařčení americké astronautky 

Podle zdrojů TASSu byl otvor vyvrtán ve stavu beztíže, a to zevnitř, i když se původně žádné stopy po vrtání zevnitř nenašly.

List Izvěstija v pátek napsal s odkazem na své zdroje, že díru možná vyvrtala astronautka Serena Auñón-Chancellorová, která se chtěla z lodi předčasně vrátit na Zemi. S touto teorií měli přijít ruská kosmonautka Jelena Kondaková a bývalý ředitel bajkonurského kosmodromu Jevgenij Rakovskij.

Foto: Profimedia.cz

Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko prohlíží díru v plášti Sojuzu v prosinci 2018.

Žena měla mít zdravotní problémy, objevila se u ní trombóza, která ji ohrožovala na životě. TASS v dubnu uvedl, že měla po trombóze psychické problémy a chtěla se vrátit. NASA to popřela. Další ruská verze uvádí, že se chtěla vrátit kvůli hádce s dalším členem posádky, který s ní měl vztah. V té době byla astronautka vdaná a je dále vdaná za stejného muže.

Původ otvoru v lodi Sojuz zůstává záhadou, přiznává Roskosmos

Věda a školy

Ředitel NASA Bill Nelson to ve vyjádření pro server Ars Technica rezolutně popřel: „Tyto útoky jsou lživé a naprosto nepodložené. Plně podporuji Serenu a stojím za všemi našimi astronauty.“ NASA zdůraznila, že před únikem vzduchu ani v době, kdy začal, nebyl žádný z amerických astronautů poblíž Sojuzu.

List Izvěstija zdůraznil, že informace o tom, že otvor vyvrtala Serena Auñón-Chancellorová, nepotvrdily Roskosmos ani NASA.

Reklama

Výběr článků

Načítám