Hlavní obsah

Ohlášení výsledků demokratických primárek z Iowy brzdí technické problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iowa
Aktualizováno

Technické problémy způsobily odklad v ohlášení výsledků volebních shromáždění v americké Iowě. Rozhoduje se tam jako v prvním státě USA o demokratickém protikandidátovi Donalda Trumpa v prezidentských volbách.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Kandidát demokratů Bernie Sanders hovoří ke svým příznivcům

Článek

Výsledky jsou kompletní zhruba z jedné čtvrtiny, zbytek při sčítání doprovázejí blíže neurčené potíže. O útok hackerů či jiný nepřátelský čin ale prý nejde.

V úterý přibližně ve 23:45 (středa 6:45 SEČ) televize CNN uvedla, že demokratičtí kandidáti dostali na srozuměnou, že výsledky budou zveřejněny „někdy v úterý”. „Nemáme žádné ověřené výsledky,” uvedl jeden z hlavních poradců kampaně.

Dnešním dnem začíná konec Donalda Trumpa.
Bernie Sanders

Podle některých zdrojů, na které se odvolává agentura AP, je příčinou potíží mobilní aplikace, která má organizátorům výsledky ze zhruba 1700 volebních shromáždění pomoci získat. Z jednotlivých míst volební komisaři místo toho dodávají do centra výsledky telefonicky. Linky jsou ale zahlceny.

Volební kolotoč začíná mezi kukuřicí

Amerika

Reakce favoritů nominačního souboje jsou rozdílné. Senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová prohlásila, že výsledky z Iowy jsou příliš těsné, aby mohly být oznámeny. Její soupeř Joe Biden, bývalý viceprezident, označil své výsledky za dobré. Nepředpokládá prý nutně vítězství, ale nechtěl připustit propad.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Joe Biden

Bernie Sanders předstoupil před voliče s celou svojí rodinou. I přes problémy s výsledky uvedl, že má z voleb „dobrý pocit“. „Dnešním dnem začíná konec Donalda Trumpa,“ pronesl před davem.

Sanders, představitel levého křídla demokratů, také prohlásil, že vede před Petem Buttigiegem v dílčích výsledcích. Odvolal se ale na vlastní dílčí údaje o hlasování. Jeho tým publikoval údaje z téměř 40 procent volebních místností. Podle nich vede Sanders s 28,62 procenty před Buttigiegem (25,71) a Warrenovou (18,42). Biden je prý až čtvrtý s 15 procenty.

Volební tým prezidenta Donalda Trumpa, který bude v listopadových volbách mandát obhajovat, reagoval zpochybněním správnosti volebních výsledků. „Zmanipulované?“ napsal na Twitteru manažer prezidentova volebního štábu Brad Parscale.

Podle AP na odstranění problémů pracují technici.

Reklama

Výběr článků

Načítám