Hlavní obsah

Volební kolotoč začíná mezi kukuřicí

CNN, ČTK, doh

Ve středozápadním státě Iowa s nedozírnými kukuřičnými lány žije jen 3,1 milionu lidí, což není ani procento celkového počtu obyvatel USA. V mnohém je to svérázný stát.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Elizabeth Warrenová, Joe Biden a Bernie Sanders (vpravo) v průběhu lednové televizní debaty

Článek

Tamní populace je výrazně „bělejší“, starší i konzervativnější, než odpovídá celoamerickému průměru. A mezi mnohými Američany má pověst ospalého koutu země, kde se dohromady nic zajímavého neděje. A přece sem jednou za čtyři roky napjatě upínají zraky celé Spojené státy.

Právě tady v pondělí totiž prvními stranickými primárkami demokratů začíná volební kolotoč, jenž v listopadu vyvrcholí prezidentskými volbami.

Pokud bude vysoká účast a přijde dost mladých a lidí z pracující třídy, vyhrajeme ve velkém stylu.
Bernie Sanders

O prvenství budou v Iowě podle průzkumů soupeřit senátoři Bernie Sanders, Elizabeth Warrenová, bývalý viceprezident Joe Biden a Pete Buttigieg, nejmladší uchazeč a bývalý starosta South Bendu v Indianě. Na síle v posledních týdnech získává i senátorka Amy Klobucharová.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Elizabeth Warrenová v lednové debatě televize CNN před primárkami

„Pokud bude vysoká účast a přijde dost mladých a lidí z pracující třídy, vyhrajeme ve velkém stylu,“ vzkázal Sanders, ale jedním dechem připustil, že výsledek bude spíše velmi těsný.

Levicovější křídlo reprezentuje právě Sanders a Warrenová, kteří požadují například zavedení všeobecného zdravotního pojištění či zrušení studentských dluhů. Do umírněného křídla Demokratické strany se pak řadí Biden, Buttigieg a Klobucharová.

Polovina voličů nemá jasno

Za Warrenovou v posledních dnech vedl kampaň její manžel. Senátorka hned po skončení pátečního senátního slyšení ve Washingtonu dorazila do pivovaru v iowské metropoli Des Moines, kde se fotila s příznivci.

Osmasedmdesátiletý Sanders zase před cestou promluvil přes telefon ke svým stoupencům na koncertě kapely Bon Iver pořádaném jeho kampaní, kterým se snaží přesvědčit k účasti ve volebním procesu mladé lidi, jež ho široce podporují.

Demokraté se naposledy před primárkami utkali v televizní debatě, dominoval jí Sanders

Amerika

To, že senátoři nemohli v posledních dnech vést intenzivní kontaktní kampaň, by pro ně podle agentury AFP mohlo představovat rozhodující překážku. V Iowě se totiž nehlasuje ve volbách, ale o kandidátech rozhodují po diskusích stranická shromáždění (caucus), tedy stovky skupin straníků z místních komunit. Podle průzkumů přitom téměř polovina voličů v Iowě nemá mezi kandidáty jasno.

Neznámou demokratického klání je Michael Bloomberg, miliardář a exstarosta New Yorku. Ten se do soubojů plánuje vložit až 3. března na takzvané volební superúterý, kdy se bude hlasovat naráz v 15 státech.

Foto: Mark Makela, Reuters

Někdejší americký viceprezident Joe Biden

Iowa je prvním kláním nominačního procesu do prezidentských voleb již od 70. let minulého století. V často nestrukturovaném poli kandidátů je přitom prvním ukazatelem toho, kdo má u voličů reálnou šanci na úspěch.

Jako když tam v roce 2008 porazil Hillary Clintonovou relativně neznámý senátor Barack Obama, který měl být v Iowě papírově outsiderem. Většinu demokratů, kteří tam za poslední desetiletí vyhráli primárky, nakonec partaj vyslala i do finálního boje o Bílý dům.

Sílí dohady, že Obamová zkusí primárky

Amerika

Do prezidentského úřadu je ale od vítězství v Iowě dlouhá cesta. V historii se stalo jen třikrát, že kandidát, který tam v primárkách porazil své soupeře, nakonec usedl i v Oválné pracovně, upozornil web Business Insider. Kromě zmíněného Obamy se to povedlo ještě Georgi Bushovi mladšímu a Jimmy Carterovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám