Hlavní obsah

Obamův projev přerušila žena požadující okamžité uzavření Guantánama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čtvrteční projev prezidenta USA Baracka Obamy o terorismu, který přednesl na Univerzitě národní obrany ve Washingtonu, opakovaně přerušila aktivistka pacifistické organizace Code Pink Medea Benjaminová. Ve chvíli, kdy začal hovořit o věznici na Guantánamu, kde jsou zadržováni lidé podezřelí z terorismu, křičela, aby vězení okamžitě uzavřel.

Foto: Larry Downing, Reuters

Žena, která opakovaně přerušila projev Baracka Obamy a požadovala okamžité uzavření tábora na Guantánamu

Článek

Obama už během kampaně před prvním zvolením za prezidenta USA sliboval urychlené uzavření tábora. To se mu ale nepodařilo kvůli odporu republikánů a také kvůli sporu o to, kam předat zadržované.

Když začal Obama probírat otázku Gitma, jak se táboru na Guantánamu přezdívá, jedna z posluchaček na něj začala křičet. Požadovala tábor uzavřít hned.

Obama přitom právě avizoval, že podniká kroky, aby bylo možné tábor uzavřít,a kritizoval své odpůrce v Kongres, že mu brání "uzavřít zařízení, které nikdy nemělo být otevřeno". Vybídl také Kongres, aby zrušil omezení, které brání postavit podezřelé z Guantánama před soudy na americkém území.

Zmiňoval především, že musí zrušit moratorium na přepravu zadržovaných do Jemenu, třetina zadržovaných pochází právě z této země. „Toto omezení nemá smysl,“ oznámil za potlesku auditoria.  Obama zastavil transfery vězňů do Jemenu po neúspěšném pokusu o atentát na americké letadlo, kterého se dopustil usvědčený terorista vycvičený v Jemenu.   

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Barack Obama při projevu o národní bezpečnosti

Zmínil také, že každý případ bude revidován a že ti, kteří se něčeho dopustili, budou souzeni před americkými soudy a vojenské soudy jsou adekvátní. Uvedl však, že je problém s lidmi, o nichž se ví, že se něčeho dopustili, ale nejsou proti nim dostatečné důkazy. Podle něj se však i toto vyřeší.

Uvedl také, že provoz Guantánama, kde je 166 zadržovaných, stojí ročně 150 miliónů dolarů, takže skoro milión dolarů stojí jeden vězeň v době, kdy se škrtají výdaje.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký president Barack Obama při projevu o terorismsu v aule Národní bezpečnostní university ve Fort McNairu ve Washingtonu.

Uzavření považuje za důležité. Upozornil, že tábor nemůže existovat ve stávající podobě, a naznačil, jaké by to bylo, kdyby za deset dvacet let byli stále na území, které není součástí USA, zadržováni lidé, kteří nebyli obviněni a kteří jsou násilně krmeni, když drží hladovku.

Nakonec zareagoval i na opakované výpady posluchačky: „Hlas této ženy přitáhl pozornost. Já nesouhlasím s většinou toho, co řekla, a ona neposlouchala moc z toho, co jsem řekl já. Ale (ukazuje to, že) je to klíčové téma.“

Uvedl, že historie bude soudit, jak lidé k tomuto tématu přistoupili, a budou to vášnivé diskuse. Naznačil, že větším nebezpečím než Al-Káida je zpronevěřit se vlastním ideálům. Připomněl, že Spojené státy se vypořádaly s otroctvím, fašismem i komunismem.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký president Obama opouští řečniště.

Reklama

Výběr článků

Načítám