Hlavní obsah

Bílý dům řeší odstřižení Trumpa od tajných zpráv

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože ústavní žaloba na amerického exprezidenta Donalda Trumpa v Senátu zřejmě neprojde, o jedno privilegium možná přijde i tak. Administrativa Joea Bidena připustila, že zvažuje jeho odstřižení od tajných informací. K těm mají bývalé hlavy USA tradičně přístup, ze zákona na to však nárok nemají.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Donald Trump při útoku svých příznivců na Kapitol nereagoval včas.

Článek

„To je dobrá otázka. Pochopitelně to právě přezkoumáváme,“ odpověděla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová na novinářský dotaz, zda se toto privilegium bude vztahovat i na Trumpa.

„Tento prezident by se za žádných okolností neměl dostat k dalšímu brífinku tajných služeb. Teď ani v budoucnu,“ řekl minulý měsíc Adam Schiff, demokratický šéf sněmovního výboru pro tajné služby. Konečné rozhodnutí ale bude na Bidenovi.

Trumpa si Rusko pěstovalo 40 let, byl to ochotný papoušek, tvrdí agent KGB

Amerika

Trumpův nový právní tým, jehož vedení se teprve v neděli večer ujali bývalý pensylvánský prokurátor Bruce Castor a David Schoen, se připravuje na proces v Senátu. Ten začne v pondělí. Ústavní žaloba viní exprezidenta z podněcování k lednovému útoku na Kapitol.

Demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová mezitím zveřejnila emotivní video. V něm vylíčila, jak se během útoku na Kapitol loučila se životem, schovaná za dveřmi na záchodě, zatímco demonstrant, který vnikl do její kanceláře vedle, křičel: „Kde je?“

Trumpa štve Fauciho radost z nového prezidenta i chybějící účet na Twitteru

Amerika

Vyšetřovatelé mezitím doporučili, aby člen ochranky Kapitolu, který v budově smrtelně postřelil demonstrantku, nebyl z ničeho obviněn, informoval list Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Následkem nepokojů zemřelo celkem pět lidí.

Republikáni ztrácejí tisíce přívrženců

Republikáni od útoku radikálních Trumpových příznivců na Kapitol ztrácejí tisíce registrovaných voličů. Například v Pensylvánii se k partaji přestalo hlásit 10 tisíc dosavadních příznivců, v Severní Karolíně šest tisíc, v Arizoně pět tisíc, informovala stanice NPR. Dodala, že většina nepřeběhla k demokratům, ale zaregistrovali se jako „nezávislí“.

Republikány opouštějí desetitisíce voličů. Může za to Trump i útok na Kapitol

Amerika

Šéf republikánské menšiny mezitím vystoupil proti své spolustraničce Marjorie Taylorové Greenové, jež má však Trumpovu podporu. „Bláznivé lži a konspirační teorie jsou rakovinou Republikánské strany a naší země,“ řekl s odkazem na bizarní názory, které kongresmanka zastává. Demokraté mají dost hlasů na její vyloučení z výborů, vyloučení z Kongresu by ale musela podpořit i řada republikánů.

Marjorie Taylor Greenová otevřeně podporuje konspirační teorii QAnon. Toto hnutí chápe Federální úřad pro vyšetřování (FBI) za potenciální zdroj vnitřního terorismu.

Americká stanice CNN tento týden zveřejnila stará videa, která na svůj facebookový účet v minulosti Greenová nahrála. Na jedné nahrávce například obtěžuje přeživší takzvaného „parklandského masakru“, při kterém útočník zastřelil 17 dětí v místní škole.

Republikánská poslankyně dále „lajkovala“ příspěvky, které vyzývaly k popravě předsedkyně Pelosiové nebo které tvrdily, že Hillary Clintonová zavraždila dítě v rámci satanistického rituálu.

Demokraté se obávají republikánských kolegů. Nepřítel je uvnitř, myslí si Pelosiová

Amerika

Demokraté disponující těsnou většinou v obou komorách Kongresu sáhli ke speciálnímu procedurálnímu opatření, které jim umožňuje schválit mimořádnou covidovou pomoc ve výši 1,9 bilionu dolarů (zhruba 40,9 bilionu Kč) navrhovanou Bidenovou administrativou bez republikánských obstrukcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám