Hlavní obsah

Nedávejte knihy kvůli koronaviru do mikrovlnky, žádá knihovna v USA

Washington

Některé věci se zkrátka musí sdělit jasně. Tady je jedna z nich: Nezkoušejte knihy dávat do mikrovlnky, abyste je zbavili koronaviru. Podle zpravodajského webu CNN jde o upozornění, které vydala knihovna v Grand Rapids v americkém státě Michiganu poté, co tam před několika dny někdo vrátil knihu, která byla ohořelá, protože ji patrně umístil do mikrovlnky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Regionální manažerka knihovny Elizabeth Guarinová Kozlowiczová si myslí, že ohořelé stránky mají spojitost s koronavirem. "Opravdu mi není jasné, proč to někdo dělal," řekla CNN. Také zveřejnila příspěvek a snímky knihy na facebooku. V něm napsala, že každá kniha z půjčovny má kovový štítek sloužící k identifikaci na bázi rádiové frekvence, a dodala, že v mikrovlnce začne hořet.

Jak si ale můžeme být jisti, že na knihách nemáme koronavirus? Institut pro muzejní a knihovnické služby (IMLS) už dříve uspořádal online seminář na toto téma. Hostem byl epidemiolog amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí CDC David Berendes. Podle něj se lidé nemusí stresovat vymýšlením způsobů, jak tyto materiály dezinfikovat. "Pokud na nich je virus, byl by tam ve velmi malém množství a poměrně rychle by zanikl," poznamenal.

Americké knihovny také podle Kozlowiczové zavedly vlastní protikoronavirová opatření. "Dodržujeme pokyny CDC, abychom zajistili dodržování řádné hygieny u sdílených materiálů z knihovny. Po navrácení každou knihu na 72 hodin umístíme do karantény," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám