Hlavní obsah

Manning požádal Obamu o milost, dokumenty vynášel z lásky k vlasti

– Washington

Americký voják Bradley Manning, který byl ve středu za vyzrazení utajovaných dokumentů odsouzen k 35 letům vězení, připravil žádost o milost pro amerického prezidenta Baracka Obamu. Napsal v ní, že dokumenty vynášel „z lásky ke své vlasti” a z obavy o svou zemi a svět. Zpochybnil metody, které Spojené státy používají v boji proti nepřátelům.

Foto: Gary Cameron/Files, Reuters

Bradley Manning u soudu v marylandském Fort Meade

Článek

„Chápu, že mé počínání bylo porušením zákona; je mi líto, pokud mé činy někomu uškodily nebo poškodily Spojené státy. Když jsem se rozhodl zveřejnit utajované informace, učinil jsem tak z lásky ke své vlasti a s vědomím povinnosti vůči druhým,” uvedl odsouzený Manning.

„Rozhodnutí z roku 2010 jsem učinil z obavy o svou zemi a svět, v němž žijeme,” cituje agentura AP z textu žádosti o milost, kterou přečetl Manningův advokát David Coombs a do Bílého domu bude doručena prostřednictvím armády.

„Rozhodnutí z roku 2010 jsem učinil z obavy o svou zemi a svět, v němž žijeme,” cituje agentura AP z textu žádosti o milost, kterou přečetl Manningův advokát David Coombs a do Bílého domu bude doručena prostřednictvím armády.

Manning v ní uvedl, že Spojené státy musely po teroristických útocích z 11. září 2001 změnit své metody boje, protože „nepřítel se rozhodl neutkávat se s námi na tradičním bojišti”.

Pokud moji žádost o milost odmítnete, odsloužím si svůj trest s vědomím, že někdy je třeba zaplatit vysokou cenu za život ve svobodné společnosti
Bradley Manning

„Původně jsem s těmito metodami souhlasil a rozhodl jsem se jako dobrovolník pomáhat při obraně své vlasti. Až v době, kdy jsem byl v Iráku a denně četl tajné armádní reporty, jsem začal pochybovat o etice toho, co děláme,” napsal dále Manning.

Vojín si tehdy uvědomil, že Spojené státy ve snaze čelit hrozbám ze strany nepřátel zapomněly na humánnost. „V Iráku a v Afghánistánu jsme si vědomě vybrali devalvaci lidského života,” konstatoval Manning s poukazem na případy zabíjení nevinných civilistů.

„Kdykoli jsme zabíjeli nevinné civilisty, místo abychom přijali odpovědnost za své počínání, rozhodli jsme se schovat pod pláštík národní bezpečnosti a tajných informací, abychom se vyhnuli odpovědnosti před veřejností,” vysvětlil.

Je připraven na odmítnutí

Manning v této souvislosti rovněž připomíná trýznění osob zadržovaných léta bez řádného procesu na základně Guantánamo, nebo „zavírání očí nad mučením a popravami prováděnými iráckou vládou”.

Bílý dům ve středu konstatoval, že stojí-li odsouzený o prezidentský pardon, musí žádat o milost v souladu se zavedenou procedurou. Manning je na odmítnutí žádosti připraven, což píše i v textu: „Pokud moji žádost o milost odmítnete, odsloužím si svůj trest s vědomím, že někdy je třeba zaplatit vysokou cenu za život ve svobodné společnosti. Rád tu cenu zaplatím, pokud to znamená, že můžeme žít v zemi, která je opravdu založena na svobodě a oddána tezi, že všechny ženy a muži jsou si rovni.”

Reklama

Související témata:

Související články

Prokuratura chce pro Manninga 60 let vězení

Prokuratura žádá u amerického vojenského soudu trest 60 let vězení pro vojína Bradleyho Manninga za vydání interních dokumentů americké diplomacie serveru...

Výběr článků

Načítám