Hlavní obsah

John Edwards se rozhoupal a vyjádřil podporu Obamovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GRAND RAPIDS

Barack Obama získal významnou pomoc v těsném souboji s Hillary Clintonovou o nominaci do podzimních prezidentských voleb za demokraty. Ve středu jej podpořil John Edwards, který z nominačního boje demokratů odstoupil už v lednu. Podpořil ho den poté, kdy Obama utrpěl výraznou porážku v primárkách v Západní Virgiini. Edward se tři měsíce nevyjádřil, zda podporuje Obamu či Clintonovou.

Článek

Edwards oznámil své rozhodnutí na společném vystoupení s Obamou v Grand Rapids ve státě Michigan. Poté, co dozněl bouřlivý potlesk, kterým několikatisícový dav účastníků shromáždění uvítal jeho překvapivý příchod, Edwards řekl: "Bratři a sestry, musíme se semknout jako demokraté," abychom porazili (už jistého republikánského kandidáta) Johna McCaina. "Jsme dnes tady, protože demokratičtí voliči učinili svou volbu, a to jsem udělal i já," sdělil Edwards a poté ocenil kvality Obamy

"Je tu muž, který ví a chápe, že tato doba potřebuje smělé vedení. Je tu muž, který ví, jak dosáhnout změny, trvalé změny, kterou vy musíte vybudovat od základů. Je to muž, který ve svém srdci ví, že je čas vytvořit jednu Ameriku, ne dvě, a tím mužem je Barack Obama,“ řekl Edwards v emotivním vystoupení.

Edwards byl přitom dosud spojován spíše s Hillary Clintonovou, která měla velmi podobnou koncepci reformy zdravotnictví, jako on i další společné prvky v programu. I republikáni to ve svém komentáři zdůraznili. Předseda jejich národního výboru Robert Duncan uvedl, že Edwards podpořil kandidáta, kterého předtím označoval za nezkušeného a pokryteckého. Vypíchl, že Edwards tvrdil, že Obama nemůže přinést voličům skutečnou změnu.

Přinese Edwards Obamovi hlasy?

Otázka je, zda podpora Edwardse skutečně zajistí Obamovi nárůst voličů. Podle některých analytiků mají příznivci Edwardse blíže k Obamovi než ke Clintonové. Edwards získal devatenáct delegátů, kteří ovšem nemusejí podpořit Obamu. Nezískal žádné superdelegáty. Obama získal 1600 delegátů a 284 superdelegátů,. Clintonová pak 1445 delegátů a 273 superdelegáty.

Její tým se snažil Edwardsovu podporu marginalizovat. „Respektujeme Johna Edwardse, ale voliči v Západní Virgínii ukázali minulou noc, že věci jsou úplně někde jinde,“ sdělil šéf senátorčiny kampaně Terry McAuliffe.

Před čtyřmi lety ale Edwardsova podpora velmi pomohla Johnu Kerrymu ke získání nominace.

Podle Clintonové je hlavní porazit McCaina

Clintonová ovšem i po svém drtivém vítězství v primárkách v Západní Virginii, po kterém oznámila, že z kampaně neodstoupí, byť už je ve dvacetimiliónové ztrátě, zdůraznila, že hlavní je porazit republikány. Podle ní by bylo ohromnou chybou, kdyby její příznivci upřednostnili. „Stále doufám, že budu nominovaná, ale udělám vše, co mohu abych každého, kdo mě podporuje, ujistila, že by bylo smrtelnou chybou nepodpořit senátora Obama.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám