Hlavní obsah

Obama vyhrál primárky v Severní Karolíně, Clintonová v Indianě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RALEIGH
Aktualizováno

Vítězem úterních demokratických primárek v Severní Karolíně se stal Barack Obama, který získal 56 procent hlasů. V Indianě v těsném souboji vyhrála Hillary Clintonová o pouhé dva procentní body.

Foto: Chris Keane, Reuters

Barrakc Obama hovoří v Raleighu.

Článek

Obama získal v Severní Karolíně 56 procent hlasů a jeho soupeřka Hillary Clintonová jen 42 procent. Jeho vítězství v Severní Karolíně, kde žije hodně Afroameričanů, se očekávalo, volilo jej 91 procent z voličů černé pleti, Clintonová jich získala jen šest procent. Pro Clintonovou naopak hlasovalo 59 procent bělošských voličů, Obamu jich upřednostnilo jen 36 procent.

Obama získal většinu ze 115 delegátů ze Severní Karolíny. Přesto už nemůže během zbývajících primárek získat rozhodující počet delegátů. Obama má po úterních primárkách podporu nejméně 1840 delegátů, zatímco Clintonová 1684. Teoreticky může dosáhnout hranice 2025 hlasů, ale prakticky ne, protože se rozdělují poměrně.

Těsný souboj v Indianě

V Indianě, kde se rozhodovalo o 72 delegátech, souboj byl velmi těsný, Clintonová nakonec vyhrála o pouhé dva procentní body. Definitivní výsledky jen potvrdily předchozí prohlášení Obamy a Clintonové, že senátorka vyhrála. To lze považovat za úspěch Clintonovém, protože v severozápadní části tohoto státu měl Obama řadu příznivců z dob, kdy ještě působil jako právník v Chicagu.

SEVERNÍ KAROLÍNA kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti Barack Obama 887 3915667Hillary Clintonová657 6694248INDIANA kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti Hillary Clintonová646 2535138Barack Obama632 0614934Dokud nejsou sečteny výsledky ze všech okrsků, nemohou být rozděleni všichni delegáti.

V Indianě byl takový zájem o primárky, že v několika místech bylo nařízeno nechat volební místnosti, před nimiž se tvořily fronty, otevřené i po plánovaném ukončení primárek. Výsledky jsou těsné také proto, že nezávislí voliči se přiklonili k Obamovi.

Clintonové se nedaří dotáhnout se na Obamu

Vzhledem k tomu, že Clintonová nezískala ani v jednom státě rozhodující vítězství, politologové mluví o tom, že už nemusí mít šanci na nominaci, a končí éra Clintonových. Clintonová se ale nevzdává a zatím nemíní odstoupit z boje o nominaci. Pokračuji "plnou rychlostí", prohlásila. Před hlasováním přitom označovala Severní Karolínu za stát, kde se "změní hra".

Hlasování v Indianě a Severní Karolíně byla posledními velkými souboji v maratónu primárek, v němž Američané od začátku ledna vybírají stranické kandidáty pro listopadové prezidentské volby. Do 3. června, kdy se nominační proces uzavře, se volby budou konat ještě v šesti státech, které ale mají jen poměrně nízký počet hlasů rozhodujících o výběru kandidáta.

Ve hře proto jsou opět hlasy z primárek na Floridě a v Michiganu. V těch vyhrála Clintonová, její soupeři se jich však neúčastnili, protože státy posunuly termín konání primárek navzdory přání strany. Ta oba státy potrestala tím, že nemohou vyslat na sjezd své delegáty. Bylo by divné, kdybychom měli kandidáta vybraného jen ve 48 státech, uvedla Clintonová v proslovu v Indianapolisu.

Podle Obamy není strana rozdělena

„Mnoho odborníků naznačuje, že tato strana je rozdělena. Jsem tu dnes večer, abych vám řekl, že tomu nevěřím,“ uvedl Obama při projevuv Raleighu. Pak řekl, že by se měli sjednotit všichni, úředníci dělníci, chudí i bohatí, aby mohla nastat změna.

V projevu Obama zdůraznil, že tyto volby nejsou o něm nebo o jiném kandidátovi, ale o samotných voličích. V emotivním projevu přiznal, že není dokonalý, ale že mu jde o to udělat potřebnou změnu, aby skončila současná situace, aby Busho va éra nepokračovala ještě po další čtyři roky díky tomu, že by byl zvolen John McCain. Poprvé také Obama zmínil, že sice pochází Afriky, ale že žije v USA, a proto u záleží na dění v této zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám