Hlavní obsah

Haleyová v Iowě přeskočila DeSantise a je druhá za Trumpem, ukázal nový průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikánská kandidátka na nového prezidenta Spojených států amerických Nikki Haleyová se před prvními primárkami ve státě Iowa posunula na druhé místo za suverénního Donalda Trumpa. Přeskočila tak druhého Rona DeSantise, ukázal nový průzkum, který potvrdil vzestupnou tendenci v podpoře Haleyové.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Republikánská kandidátka na prezidenta USA Nikki Haleyová.

Článek

Pondělní hlasování v Iowě odstartuje republikánské primárky, z nichž za pár měsíců vzejde nominant na prezidenta, který v listopadových volbách vyzve demokratického kandidáta, pravděpodobně stávající hlavu státu Joea Bidena.

Primárky v Iowě napovědí, zda se Haleyová nebo DeSantis mohou pro voliče stát „životaschopnou alternativou k Donaldu Trumpovi“, uvedla agentura Reuters.

Čerstvý průzkum místního listu Des Moines Register a televize NBC New zkoumající podporu kandidátů v tomto státě posunul Haleyovou na druhé místo s 20 procenty hlasů respondentů, třetí DeSantis má 16 procent. Oba kandidáti jsou však daleko za vedoucím Trumpem, který má v boji o Bílý dům podporu u 48 procent republikánských voličů v Iowě.

Bude to těsné. Biden i Trump v novoročním průzkumu svádí vyrovnaný souboj

Amerika

Přesto lze v posledních týdnech pozorovat náznaky toho, že Haleyová posiluje. Oproti prosinci podpora bývalé guvernérky Jižní Karolíny a velvyslankyně při OSN vzrostla o čtyři procentní body, zatímco u floridského guvernéra DeSantise a bývalého prezidenta Trumpa o tři procentní body klesla.

Pokud DeSantis v Iowě skončí až třetí, mohlo by to jeho kampaň odsoudit k zániku, protože v tomto státě investoval ze všech kandidátů nejvíce času a úsilí. „Pokud skutečně (Haleyová) porazí DeSantise, dodá jí to impuls směrem do New Hampshire (kde se 23. ledna konají druhé primárky - pozn. red.) a Trump je tam na dostřel,“ řekl Reuters profesor Tim Hagle z University of Iowa.

Zároveň však upozornil, že průzkum také ukázal, že z kandidatury Haleyové je „velmi nadšeno“ jen devět procent jejích příznivců, má tedy tedy výrazně méně skalních stoupenců než DeSantis a Trump. Mohlo by tak hrozit, že se v pondělních primárkách ukáže méně jejích podporovatelů, pokud budou rekordně nízké teploty, které momentálně sužují sever USA, myslí si Hagle.

Republikánská kandidátka na prezidentku: Pokud padne Ukrajina, Čína zaútočí na Tchaj-wan

Amerika

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám