Hlavní obsah

Bude to těsné. Biden i Trump v novoročním průzkumu svádí vyrovnaný souboj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké prezidentské volby, které se konají letos 5. listopadu, zatím vypadají velmi vyrovnaně. Současný prezident Joe Biden a jeho hlavní republikánský soupeř, exprezident Donald Trump v novoročním průzkumu veřejného mínění totiž získali shodně 35 procent. Vyplývá to z šetření agentury Reuters/Ipsos, podle kterého zhruba třetina respondentů nepodporuje ani jednoho z kandidátů.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden a republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump

Článek

Dalších zhruba 13 procent lidí uvedlo, že by vůbec nevolili, devět procent zase, že by podpořili jiného kandidáta, a osm procent si volbou ještě nebylo jistých, uvádí agentura Reuters. V přímé volbě pouze mezi Bidenem a Trumpem by oba získali shodně 48 procent.

Průzkum nicméně ukázal zájem i o jiné kandidáty. Robert F. Kennedy mladší, člen slavné americké „politické dynastie“, který kandiduje jako nezávislý, by v tříčlenném souboji získal podporu 18 procent respondentů, což srazilo Bidena na 29 procent, kdežto Trump by získal 30 procent.

Průzkumu agentury Reuters/Ipsos, který byl prováděn on-line od 3. do 9. ledna, se zúčastnilo 4677 dospělých Američanů ze všech koutů Spojených států. Jako statistickou odchylku agentura uvádí plus minus 1,5 procentního bodu.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Primárky pouze formálně?

Z novoročního průzkumu navíc vyplývá, že Biden i Trump jsou výrazní favorité na stranickou nominaci. Trump vede nad svými republikánskými soupeři s náskokem více než 37 procentních bodů, zatímco ani jeden ze soupeřů Bidena nezískal víc než dvouprocentní podporu voličů z řad demokratů.

Jakou podporu by další kandidáti obou politických stran získali, průzkum neuvádí.

Průzkum odrážel polarizovaný stav americké politiky, neboť 76 procent demokratů uvedlo, že by v listopadových volbách volilo Bidena, a stejné procento republikánů, že by podpořilo Trumpa.

Voliči, kteří se nepokládají ani za demokraty, ani za republikány, nebyli nadšeni ani jedním z kandidátů. Pouze 17 procent z nich uvedlo, že by volili Trumpa, a 11 procent, že by podpořili Bidena. Mezitím 41 procent lidí z této skupiny uvedlo, že by nevolili vůbec, poznamenává agentura Reuters.

Prosincová čísla

Například v prosincovém průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil list The Wall Street Journal, ještě Biden prohrával o čtyři procentní body. Tehdy mu průzkum přiřkl 43 procent, kdežto Trumpovi 47 procent. V případě pěti kandidátů se Trumpovo vedení zvýšilo dokonce na šest procent (37 procent proti 31 procentům současného amerického prezidenta).

Průzkum: Biden vede nad Trumpem, ostatní republikáni ho ale porážejí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám