Hlavní obsah

Deset Američanů je kvůli ebole v karanténě, strach z nemoci roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zdravotnické úřady ve Spojených státech izolovaly deset lidí, kteří přišli do nejbližšího kontaktu s Liberijcem Thomasem Erikem Duncanem, u něhož po příletu do USA propukla ebola. U žádného z nich se ale zatím nákaza nepotvrdila, uvedla v sobotu agentura Reuters.

Foto: Jim Young, Reuters

V Dallasu odvážejí lidi, kteří přišli do styku s nakaženým Duncanem

Článek

Zdravotníci po potvrzení eboly v Dallasu, kde Liberijec po příletu ze západní Afriky onemocněl, identifikovali asi sto lidí, kteří s infikovaným přišli v nějaké formě do kontaktu. Asi polovinu z této skupiny bedlivě sledují. Nyní je deset lidí z užší skupiny v izolaci, neboť byli vystaveni nejvyššímu riziku nákazy. Součástí deseti izolovaných lidí jsou i čtyři blízcí rodinní příslušníci Liberijce, kteří již dříve byli v domácí karanténě. Úřady již také nechaly vydezinfikovat domácnost, kde Liberijec pobýval.

Média v pátek informovala o případu z Washingtonu, kde jeden pacient vykazuje částečné příznaky eboly. Muž, který byl nedávno v Nigérii, je podle washingtonské kliniky ve stabilním stavu. Riziko, že je skutečně nakažený, je nízké.

Epidemie nepravděpodobná, ale Američané se bojí

Američané se začínají epidemie bát, i když podle úřadů je její propuknutí v USA nízké. Americký viceprezident Joe Biden ale v podle CNN pátek varoval před celosvětovou hrozbou viru a přirovnal ji k brutálnímu Islámskému státu, který sťal dalšího rukojmího. Uvedl, že v obou případech jsou „vlci za dveřmi“.

„Zdravotnická infrastruktura ve Spojených státech je dobře vybavena k zastavení eboly,” prohlásil na tiskové konferenci ve Washingtonu šéf oddělení pro infekční choroby amerického Národního ústavu zdraví (NIH) Anthony Fauci. Dodal, že epidemie eboly v USA je „mimořádně” nepravděpodobná.

Foto: Jim Young, Reuters

Zdravotničtí experti opouštějí dům, kde bydlel ebolou nakažený Liberijec

Ředitel federálních Středisek pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) Tom Frieden zdůraznil, že nutné aby u každého podezření úřady jednotlivých států rychle reagovaly: „Spolupracujeme úzce s vládami států i místními samosprávami a všemi způsoby je podporujeme.“ Je tomu tak i v Dallasu, kde bylo zřízeno speciální krizové centrum.“

Poradkyně amerického prezidenta pro bezpečnost Lisa Monacová uvedla, že Spojené státy neuvažují o zákazu vstupu do USA pro osoby ze západoafrických zemí, které byly ebolou nejvíce postiženy.

Americká vláda již delší dobu tvrdí, že nejlepším způsobem, jak dostat ebolu pod kontrolu, je zasáhnout v místě jejího výskytu. Spojené státy by podle mluvčího Pentagonu mohly do západní Afriky vyslat až 4000 vojáků na pomoc v boji s touto nemocí, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám