Hlavní obsah

David Copperfield, Stephen Hawking, Michael Jackson. Z Epsteinových spisů vyplouvají nečekaná jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu večer newyorský soudce zveřejnil více než 900 stran nově odtajněných dokumentů souvisejících se žalobou podanou proti Ghislaine Maxwellové, milence miliardáře Jeffreyho Epsteina a na dvacet let za mřížemi odsouzené sexuální delikventce.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jeffrey Epstein na snímku z března 2017

Článek

Epstein podle úřadů v roce 2019 spáchal sebevraždu ve vazbě, když čekal na soudní proces, tedy dříve, než mohl být pohnán k právní zodpovědnosti. Podle žaloby provozoval síť prostitutek, převážně velmi mladých, které dohazoval svým elitářským známým nebo těm, u nichž se pokoušel získat si vliv.

Dokumenty obsahují zmínky o řadě vysoce postavených osobností. Ne všechny jmenované čelí obvinění z protiprávního jednání. Více než padesát jmen uniklo do médií před zveřejněním spisů. Mezi zmíněnými podle listu The Telegraph nechybějí britský princ Andrew, američtí exprezidenti Bill Clinton, Donald Trump, král popu Michael Jackson, geniální vědec Stephen Hawking a hvězdný mág David Copperfield.

Andrew prý telefonoval jednou týdně

Maxwellová, dcera mediálního magnáta Roberta Maxwella, v odvolání zaslaném právníkům Philipu Bardenovi a Rossu Glowovi v lednu 2015 vyjádřila obavy, že její právní potíže povedou k otázkám ohledně jejího vztahu s vévodou z Yorku.

Soud nechá odhalit detaily o Clintonových stycích s Epsteinem

Zahraniční

„Nerozumím tomu, jak vůbec vypadá život po novinářském pekle. Naše prohlášení, která neřeší vše, vedou jen k dalším otázkám… jaký je můj vztah ke Clintonovi, Andrewovi. A dál a dál,“ stojí v jednom z jejich e-mailů.

Další dokument cituje Alfreda Rodrigueze, Epsteinova majordoma, podle něhož princ Andrew do Epsteinovy rezidence telefonoval zhruba jednou týdně. Časový rámec těchto telefonátů neupřesnil. Nejoblíbenější potomek královny Alžběty II., jenž kvůli vztahu s Epsteinem a údajnému podílu na sexuálním zneužívání přišel o královské tituly, jakékoli pochybení popírá.

„Clinton je má rád mladé“

Johanna Sjobergová, která žalovala Epsteina, právníkům řekla, že před přistáním v Atlantic City navrhl zavolat Donaldu Trumpovi, poté co se dozvěděl, že jeho letadlo nemůže přistát v New Yorku, ale místo toho bude přesměrováno do Atlantic City, finančník odpověděl: „Skvělé, zavoláme Trumpovi a pojedeme do - nevzpomínám si na jméno kasina, ale – pojedeme do kasina.“

V samostatném nezveřejněném dokumentu si Rodriguez vzpomněl, že pan Trump občas volal do Epsteinova domu, ale dodal, že exprezidenta v nemovitosti nikdy neviděl.

Trump se od Epsteina distancoval, přestože je v 90. letech pojilo přátelství, a prohlásil, že není jeho fanouškem.

Sjobergová prohlásila, že jí Epstein jednou řekl, Clinton „je má rád mladé, přičemž měl na mysli dívky“. V nezveřejněné výpovědi Sjobergová uvedla, že věděla, že Epstein „měl co do činění“ s bývalým prezidentem.

Clintonův mluvčí uvedl, že Epsteina znal, ale nevěděl o jeho zločinech a nenavštívil jeho soukromý ostrov, jak tvrdila Virginia Giuffreová.

Peníze k umlčení?

Ze spisů vyplývá, že Epstein nařídil Maxwellové, že může nabídnout peníze přátelům Giuffreové, pokud se přihlásí a vyvrátí její tvrzení o jeho aktivitách.

V e-mailu z ledna 2015 se svěřil, že zejména doufá, že se mu podaří vyvrátit tvrzení, že na jeho ostrově večeřel Clinton a že se známý fyzik Stephen Hawking účastnil orgií s nezletilými. „Můžete vypsat odměnu pro všechny Virginiiny přátele, známé, rodinu, kteří se přihlásí a pomohou dokázat, že její tvrzení jsou nepravdivá,“ napsal.

Copperfield kouzla zbavený

Sjobergová vypověděla, že se jí americký kouzelník David Copperfield zeptal, zda ví, že „dívky dostávají zaplaceno za to, aby si našly dívky“. Dodala, že Copperfield předváděl triky v Epsteinově domě a že ho považovala za „přítele Jeffreyho Epsteina“. Neobvinila ho však z žádného protiprávního jednání.

Sjobergová tvrdila, že Michael Jackson navštívil Epsteinův dům v Palm Beach. „Setkala jsem se s Michaelem Jacksonem,“ vypověděla s tím, že krále popu Jacksona „nemasírovala“.

Podle soudního spisu z roku 2014 Jean Luc Brunel, modelingový agent a Epsteinův blízký přítel, poskytoval pasy dívkám ve věku 12 let, aby mohly „pracovat jako modelky“ v USA.

Brunel se předloni oběsil ve francouzském vězení v době, kdy ho vyšetřující soudci nechali umístit do vazby kvůli znásilnění a dodávání dívek Epsteinovi. Jedna z údajných obětí uvedla, že Brunel měl prý darovat svému kamarádovi k narozeninám tři teprve dvanáctileté dívenky, aby je finančník mohl znásilnit.

George Lucas , tvůrce kultovní ságy o Hvězdných válkách, se podle listu Bild také nechal vidět alespoň na jedné z Epsteinových párty.

Maxwellová dostala za lákání nezletilých dívek pro Epsteina 20 let vězení

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám