Hlavní obsah

Castro znovu nabídl USA smíření, je připraven mluvit i o demokracii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kubánský prezident Raúl Castro ve čtvrtek znovu nabídl přátelskou ruku Spojeným státům, které s Kubou přerušily diplomatické a obchodní styky před půl stoletím. Castro při oslavě 59. výročí povstání proti někdejšímu režimu Fulgencia Batisty prohlásil, že je ochoten s Američany debatovat o čemkoliv včetně demokracie a lidských právech na ostrově.

Foto: ČTK/AP

Kubánský prezident Raúl Castro

Článek

„Kdykoliv budou chtít, jednací stůl je připraven. Už to bylo vzkázáno přes diplomatické kanály. Chtějí-li jednat, budeme jednat,“ prohlásil Castro, který k dialogu vyzýval amerického prezidenta Baracka Obamu už dřív.

Mělo by ale jít o jednání rovnocenných partnerů, upozornil Castro. „Nejsme ničí kolonií, nikomu loutkou,“ dodal.

Washington a Havana spolu nemají přímé diplomatické styky padesát let. Americké embargo zakazuje také téměř veškerý obchod a cestování mezi zeměmi. Spojené státy na snahy Kubánců a jeho zrušení reagují požadavkem na demokratizaci ostrova a zastavení stíhání opozice. Na její adresu ale Castro ve čtvrtek prohlásil, že některé její frakce se snaží jen o sesazení vlády.

Spory se vedou také o americkou základnu s věznicí Guantánamo na Kubě. Havana ji před sto lety pronajala na neurčitou dobu, od konce padesátých let ale za ni nevybírá poplatek a žádá její uzavření. Požadavek v Radě bezpečnosti OSN by ale narazil na veto Spojených států. Odborníci se shodují, že v případě absence dohody je možné řešení soudní cestou.

Reklama

Výběr článků

Načítám