Hlavní obsah

Brazilskou prezidentku definitivně odvolali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília
Aktualizováno

Dočasně sesazená brazilská prezidentka Dilma Rousseffová se do úřadu nevrátí. Rozhodli o tom ve středečním hlasování senátoři za účasti předsedy nejvyššího soudu. Rousseffová obvinění z manipulace se státním rozpočtem odmítá a tvrdí, že je obětí státního převratu.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Článek

Pro odvolání prezidentky byla potřeba dvou třetin hlasů a senátoři rozhodli poměrem hlasů 60:20, uvedl server BBC.

Rousseffová byla obviněna, že si chtěla udržet voliče a protizákonně přesouvala položky ve státním rozpočtu tak, aby se vypořádala s deficity v sociálních programech. Prezidentka to popírá, podle ní jde o účelové tažení opozice s cílem dostat se k moci.

Odchod Rousseffové znamená také konec třináctileté vlády její Strany pracujících. Rousseffová zastávala úřad od roku 2011. Nyní ji nahradil bývalý viceprezident Michel Temer, který ve středu složil v parlamentu přísahu. V čele země bude až do konce řádného období Rousseffové, které skončí na Nový rok 2019.

Pokud by nebyla odsouzena, může Rousseffová znovu kandidovat. Senátoři totiž ve středu v druhém hlasování nepodpořili návrh zakázat jít ucházet se o volenou funkci po dobu osmi let.

Brazilskou politickou scénu paralyzuje množství korupčních kauz, které se dotýkají i státní ropné společnosti Petrobras. Policie v té souvislosti podezřívá i velmi oblíbeného předchůdce Rousseffové Luize Inácia Lulu da Silva. Roussefová tvrdí, že je obětí státního převratu právě ze strany korupčníků, kterým se nelíbí, že iniciovala řadu vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám