Hlavní obsah

Brazilská prezidentka opustila úřad, budou ji stíhat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília
Aktualizováno

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová ve čtvrtek opustila svůj úřad. Poté, co proces jejího odvolání odhlasovala sněmovna, potvrdili tento krok senátoři. Prezidentský úřad dočasně přebírá dosavadní viceprezident Michel Temer, a to do doby, dokud Senát pod vedením předsedy nejvyššího soudu nerozhodne, zda je důvod jejího odvolání oprávněný. Rousseffová mluví o puči a věří, že se vrátí.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Článek

Vláda Rousseffové je v poslední době spojována s řadou korupčních kauz. Důvodem započetí procesu jejího odvolávání ale bylo nařčení, že kabinet předloni nezákonně manipuloval s rozpočtem, aby zamaskoval rostoucí schodek. Rousseffová to popírá. Tvrdí, že je obětí puče.

„Neporušila jsem rozpočtová pravidla,“ prohlásila v televizním vystoupení po hlasování v Senátu a svém okamžitém odstoupení. Celý proces jejího odvolání je podle ní „podvod“ a „puč“, který nerespektuje výsledky voleb. „V sázce je respekt k volbám, k suverénní vůli brazilského lidu a k ústavě. Byla jsem zákonně zvolena 54 milióny Brazilců. Nikdy jsem si nemyslela, že budu muset bojovat proti puči,“ prohlásila.

Proces odvolání prezidentky posvětila už dříve dolní komora brazilského parlamentu. Její nově dosazený předseda sice zpočátku týden toto hlasování anuloval údajně kvůli procedurálním chybám, ale o 12 hodin později své rozhodnutí vzal zase zpět.

Senátoři odsouhlasili proces tzv. impeachmentu poměrem hlasů 55:22.

O vině teprve rozhodnou

O dalším osudu Rousseffové rozhodnou senátoři, tentokrát ale za předsednictví šéfa nejvyššího soudu. Zatímco teď jen odsouhlasili, že je důvod zabývat se nařčeními vůči vládě, nově budou posuzovat, zda je Rousseffová vinna. Pokud rozhodnou alespoň dvěma třetinami hlasů, že ano, Rousseffová v úřadu definitivně končí. V případě, že rozhodnou opačně, Rousseffová se do prezidentského paláce zase vrátí.

Senát může rozhodovat až 180 dnů. Do té doby zemi povede dosavadní viceprezident Michel Temer. Přísahu složil jen několik hodin po senátním hlasování.

Jestliže Senát v příštích týdnech či měsících shledá Rousseffovou vinnou, není vyloučeno, že bude souzena.

Ekonomické problémy a korupce

Brazilskou politickou scénu paralyzuje množství korupčních kauz, které se dotýkají i státní ropné společnosti Petrobras. Policie v té souvislosti podezřívá i velmi oblíbeného předchůdce Rousseffové Luize Inácia Lulu da Silva. Podle organizace Congresso em Foco je kvůli korupci vyšetřováno přes 300 poslanců.

Někdejšího ekonomického tygra Brazílii navíc sužují potíže v důsledku poklesu cen ropy i dalších komodit na světových trzích. To dopadá na obyvatele, kteří se během růstu v posledních letech zadlužovali a nyní nemají na splátky. V kontrastu ke svým problémům se nyní  téměř denně dočítají o další korupční kauze a zmizelých miliónech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám