Hlavní obsah

Hlasování o sesazení brazilské prezidentky zase anulovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília
Aktualizováno

Úřadující předseda dolní komory brazilského parlamentu Waldir Maranhão v pondělí zrušil rozhodnutí poslanců o odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové. Vyhověl tak žádosti generálního prokurátora, který podle místní tiskové agentury Agencia Brasil žádal opakování hlasování v dolní komoře kvůli procedurálním chybám. Již ve středu měli přitom o sesazení prezidentky hlasovat senátoři.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Článek

Prezidentka Rousseffová je viněna z toho, že před minulými volbami manipulovala s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek. Většina senátorů se podle médií chystala žalobu podpořit.

Dolní komora parlamentu se pro ústavní žalobu vyslovila v polovině dubna, když pro hlasovala dvoutřetinová většina z 513 poslanců. V pondělí ale šéf poslanců vyhověl žádosti prokuratury o zrušení dubnového rozhodnutí, což znamená, že by se měla ústavní žaloba vrátit do dolní komory k novému projednání.

Maranhão, který v čele poslanců stanul teprve minulý týden, anulování vysvětlil mimo jiné tím, že poslanci neměli před hlasováním v plénu mluvit s médii tom, jak budou hlasovat. Jednou z chyb prý bylo to, že hlasování nebylo formálně potvrzeno usnesením.

Nový šéf poslanců nahradil v čele dolní komory Eduarda Cunhu, jehož nejvyšší soud dočasně zbavil funkce kvůli obvinění z maření vyšetřování korupce, které je proti němu vedeno, a zastrašoval poslance. Cunha je považován za vůdce odpůrců prezidentky Dilmy Rousseffové a byl jedním z iniciátorů hlasování o jejím odvolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám