Hlavní obsah

Bidena překvapilo, že se v jeho bývalé kanceláři našly tajné dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden uvedl, že byl překvapen, když se dozvěděl o nálezu tajných dokumentů v jeho bývalé kanceláři nedaleko Bílého domu ve Washingtonu. On a jeho tým plně spolupracují při prověřování toho, co se stalo, prohlásil Biden. Co bylo obsahem dokumentů, prezident neví.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Na tiskové konferenci s vůdci Mexika a Kanady Biden zdůraznil, že bere tajné dokumenty vážně. Právníci po nálezu dokumentů okamžitě uvědomili Národní archiv a složky mu předali, řekl Biden.

Podle zpravodajského serveru televize CBS našli právníci v listopadu při vyklízení bývalé Bidenovy kanceláře v zamčené skříni asi deset tajných dokumentů z doby, kdy byl Biden viceprezidentem. Žádný z nich neobsahoval informace týkající se jaderných zbraní USA. Případ nyní prověřuje americké ministerstvo spravedlnosti.

Německo a USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc

Válka na Ukrajině

Kvůli tomu, že měl ve své floridské rezidenci řadu utajovaných dokumentů z doby svého prezidentství, se do hledáčku úřadů nedávno dostal také exprezident Donald Trump.

Americké zákony stanoví, že všechny prezidentské i viceprezidentské dokumenty musejí být předány Národnímu archivu. Prověření aktuálního případu by mělo odpovědět mimo jiné na to, proč se tak nestalo a jak se dokumenty dostaly z Bílého domu do washingtonské kanceláře demokratického politika. Biden byl viceprezidentem v letech 2009 až 2017.

V bývalé kanceláři Bidena ve Washingtonu se našly tajné vládní dokumenty

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám