Hlavní obsah

V bývalé kanceláři Bidena ve Washingtonu se našly tajné vládní dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V kanceláři amerického prezidenta Joea Bidena se našly tajné vládní materiály z doby, kdy zastával funkci viceprezidenta, uvedly ve svém vysílání televize CBS a CNN. Dokumenty se našly vloni v listopadu v zamčené skříni, když se vyklízela kancelář, kterou Biden využíval v letech 2017 až 2020 ve Washingtonu.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Materiály byly předány Národnímu archivu a současně byl Bílý dům informován, uvedla televize CNN. Dokumenty se nacházely ve složce s dalšími neutajenými spisy a byly v uzamčené skříni. Tajných materiálů je zhruba tucet a jsou mezi nimi i materiály s nejvyšším stupněm utajení, uvedla CNN. Žádný z nich neobsahoval informace týkající se amerických jaderných zbraní.

Případem se nyní zabývá ministerstvo spravedlnosti. Do případu je podle televize CBS zapojen také Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Biden působil v letech 2009 až 2017 jako viceprezident v době, kdy byl prezidentem USA Barack Obama.

Americké zákony stanoví, že všechny prezidentské i viceprezidentské dokumenty musejí být předány Národnímu archivu. Prověření aktuálního případu by tak mělo odpovědět mimo jiné na to, proč se tak nestalo a jak se dokumenty dostaly z Bílého domu do washingtonské kanceláře demokratického politika.

Kvůli tomu, že měl ve své floridské rezidenci řadu utajovaných dokumentů z doby svého prezidentství, se do hledáčku úřadů nedávno dostal také exprezident Donald Trump.

Důvod razie FBI u Trumpa: Neodevzdal vše, přísně tajné dokumenty si nechal doma v pracovně

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám