Hlavní obsah

Biden v klíčovém státě čelí sílícímu odporu demokratů. Důvodem je Gaza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michigan

Rostoucí počet voličů demokratů v klíčovém americkém státě odmítá v listopadu hlasovat pro obhajujícího šéfa Bílého domu Joea Bidena, pokud nebude dosaženo příměří v Pásmu Gazy. Několik kampaní probíhá v Michiganu, který má ze všech amerických států největší podíl arabské populace a kde minule Biden svého republikánského soka Donalda Trumpa porazil jen velmi těsně. Pokud se mu to tentokrát nepovede, prezidentský post obhájí jen těžko.

Foto: Profimedia.cz

Únorový propalestinský protest ve městě Lansing v americkém státě Michigan

Článek

„Když 74 procent demokratů v Michiganu podporuje příměří, ale prezident Biden nás neslyší, toto je způsob, jak můžeme využít naši demokracii k tomu, abychom řekli ‚poslouchej‘,“ podpořila kampaň demokratická kongresmanka Rashida Tlaibová, dcera palestinských imigrantů.

V úterních primárkách demokratů hlasovala, ale na protest nevybrala žádného z kandidátů. Podobně se rozhodlo zhruba 14 procent hlasujících. Biden primárky v Michiganu i tak pohodlně vyhrál se ziskem více než 80 procent, přesto jde před listopadovými volbami o vážné varování.

Foto: Profimedia.cz

Demokratická kongresmanka Rashida Tlaibová

Michigan je spojený s 15 hlasy volitelů a zároveň jde o lavírující stát, kde se podpora voličů přelévá mezi demokraty a republikány. V listopadu tak půjde o jedno z nejdůležitějších volebních bojišť. V minulých volbách v roce 2020 tu Biden vyhrál jen velmi těsně, když Trumpa předstihl o 2,78 procentního bodu.

Biden: Doufám, že příměří mezi Izraelem a Hamásem bude do příštího pondělí

Amerika

Nyní se zdá, že je to Trump, kdo má v Michiganu náskok, podle aktuálních průzkumů tam je před Bidenem zhruba o pět procentních bodů. Každá další ztráta dosavadních demokratických voličů v tomto státě tak pro Bidena znamená těžkou ránu.

Dvě procenta mají arabské kořeny

Není přitom náhoda, že válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás rezonuje právě v Michiganu. Více než dvě procenta tamní populace totiž tvoří lidé hlásící se k arabským kořenům, což je nejvyšší podíl ze všech amerických států. Jsou tu dokonce i místa jako stotisícové město Dearborn, kde američtí Arabové už představují většinu populace.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistka Samraa Luqmanová před mešitou ve městě Dearborn rozdává letáky s výzvou k nevolení Bidena

„Malá rada – pokud plánujete vyslat představitele kampaně, aby přesvědčili arabsko-americkou komunitu o tom, proč by měla hlasovat pro vašeho kandidáta, nedělejte to ve stejný den, kdy oznámíte prodej stíhaček tyranům, kteří vraždí členy naší rodiny,“ napsal tento týden na sociální síti X starosta Dearbornu Abdullah H. Hammoud.

Reagoval tak na zprávu, že Izrael plánuje od USA koupit 25 stíhaček F-35 stealth, 25 stíhaček F-15 a 12 útočných vrtulníků Apache.

Izrael hlásí novou výstavbu v židovských osadách. Porušujete mezinárodní právo, reagují USA

Blízký a Střední východ

„Chcete můj hlas? Nemůžete zabíjet mé lidi mým jménem. Je to jednoduché,“ vysvětlovala listu New York Times Terry Ahwalová z detroitského předměstí Farmington Hills, proč nechce v listopadu volit Bidena, i když žádného jiného favorita nemá.

Žena, která před desetiletími emigrovala do USA ze Západního břehu Jordánu, je přitom celoživotní příznivkyní demokratů, pro které dokonce v kampaních pracovala jako dobrovolník. Na stěně se jí skví fotografie z večírku, který v Bílém domě pořádal někdejší prezident Barack Obama, či děkovný dopis od dalšího exprezidenta Billa Clintona. Fotografii Bidena už ale přidávat nehodlá.

Foto: Profimedia.cz

Starosta michiganského města Dearborn Abdullah Hammoud byl jedním z těch, kdo vyzývali k bojkotu Bidena v primárkách demokratů

Na rostoucí nespokojenost už reagovala i Gretchen Whitmerová, demokratická guvernérka Michiganu. „Je důležité neztratit ze zřetele skutečnost, že jakýkoli hlas, který nebude odevzdán Joeu Bidenovi, je hlasem pro druhé Trumpovo funkční období,“ řekla stanici CNN a připomněla, že republikánský exprezident mimo jiné prosazoval zákaz cestování do USA z několika převážně muslimských zemí.

USA vetovaly v RB OSN alžírský návrh žádající humanitární příměří v Gaze

Blízký a Střední východ

Biden, který po teroristických útocích Hamásu z loňského 7. října jednoznačně podpořil právo Izraele na sebeobranu, s rostoucím počtem mrtvých v Pásmu Gazy stále více tlačí na židovský stát, aby přistoupil alespoň na dočasné příměří.

Trump, jenž v době své vlády podnikl řadu bezprecedentních proizraelských kroků, se zatím k nynější válce na Blízkém východě staví spíše dvojznačně. „Někdy musíte nechat věci, aby se vyvrbily, abyste viděli, jaký bude výsledek,“ komentoval loni na podzim svůj postoj.

Foto: Profimedia.cz

Americký exprezident Donald Trump je stále mnohými vnímán jako větší spojenec Izraele. Snímek z lednové demonstrace v Jeruzalémě, požadující úplné zničení Hamásu

Podporovatelé kampaní jako Abandon Biden (Opusťte Bidena) či Listen to Michigan (Poslouchejte Michigan) si přitom o vstřícnosti Trumpa vůči Palestincům a muslimům obecně nedělají velké iluze. „Bez ohledu na cenu, kterou jako muslimka v této zemi zaplatím, jsem stále ochotná udělat červenou čáru a říct, že páchání genocidy je pro mě větší prioritou,“ shrnula například svůj postoj pro stanici BBC aktivistka Samraa Luqmanová, která sama sebe popisuje jako krajně levicovou demokratku.

Američané volí prezidenta 5. listopadu. V tuto chvíli je prakticky jisté, že půjde o souboj obhajujícího demokratického prezidenta Joea Bidena a jeho republikánského soka, exprezidenta Donalda Trumpa. I ten úterní stranické primárky v Michiganu pohodlně vyhrál, když získal přes 68 procent hlasů, zatímco druhá Nikki Haleyová získala 26,5 procenta hlasů.

Biden Netanjahuovi: Mám tě rád, Bibi, i když tě nemohu vystát

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám