Hlavní obsah

Biden: Doufám, že příměří mezi Izraelem a Hamásem bude do příštího pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden vyjádřil naději, že do příštího pondělí bude uzavřeno příměří v konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Takové příměří by mělo umožnit i propuštění zbývajících rukojmí držených Hamásem, řekl Biden v pondělí v New Yorku.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident USA Joe Biden

Článek

Na otázku, kdy by taková dohoda podle něj mohla být dokončena, šéf Bílého domu podle agentury AP odpověděl:

„Tedy doufám, že do začátku víkendu. Do konce víkendu. Můj poradce pro národní bezpečnost mi říká, že jsou blízko. Jsou blízko. Ještě nejsou hotoví. Já doufám, že do příštího pondělí budeme mít příměří,“ řekl Biden.

V poslední době se zprostředkovatelské země za pokračujících bojů pokoušely vyjednat dohodu, která by umožnila propuštění rukojmích držených Hamásem.

Biden veřejně použil na adresu Putina drsný vulgarismus

Amerika

Vyhlídky na zajištění jakéhokoli příměří se však zdály být nejisté, neboť Izrael opakovaně prohlašoval, že naopak plánuje rozšířit své operace na Rafáh s cílem zničit Hamás na jihu Pásma Gazy.

Rozhovory o příměří mezi Hamásem a Izraelem zprostředkovávají Katar, Egypt a Spojené státy.

Ofenzivu Izrael zahájil po útoku Hamásu na jižní Izrael z loňského 7.  října, při němž zahynulo na 1200 lidí a na 250 lidí ozbrojenci zavlekli do Pásma Gazy jako rukojmí.

Při prvním klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina z nich. Nyní Hamás stále zadržuje více než stovku těchto lidí.

Úřady v Gaze kontrolované Hamásem v pondělí oznámily, že od října kvůli izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy zemřelo 29 782 osob.

Izrael: Hamás musí do ramadánu vydat rukojmí, jinak jdeme do Rafáhu

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám