Hlavní obsah

Biden Netanjahuovi: Mám tě rád, Bibi, i když tě nemohu vystát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden zvažuje, že zveřejní své rozčarování z izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Jejich vztahy se stále více vyostřují.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Joe Biden setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem v New Yorku loni v září na 78. zasedání Valného shromáždění OSN

Článek

„V souvislosti s rostoucí frustrací se má za to, že se americký prezident blíží k veřejnému rozchodu s Netanjahuem ve snaze distancovat se od nepopulárního premiéra,“ napsal list The Telegraph.

Netanjahu rozčílil Bidenovu administrativu tím, že navzdory nesouhlasu USA oznámil plány na vojenskou operaci v Rafáhu, kde se údajně ukrývá asi 1,4 milionu Palestinců.

Biden v nedělním telefonátu Netanjahua upozornil, že by „vojenská operace v Rafáhu neměla pokračovat bez věrohodného a proveditelného plánu“ na evakuaci civilistů.

Zastavte operaci v Rafáhu, vyzývá Čína Izrael

Svět

Netanjahu dále rozdmýchal napětí tím, že vypověděl dohodu o rukojmích, kterou mj. zprostředkoval Antony Blinken, šéf americké diplomacie.

Už toho bylo dost?

Biden se zdráhal kritizovat pana Netanjahua, kterého zná čtyři desetiletí, ale minulý týden se dopustil dosud nejostřejší poznámky, když označil izraelský útok v Gaze za „přehnaný“. Prý mu řekl: „Mám tě rád, Bibi, i když tě nemohu vystát.“ Při oslovení použil premiérovu přezdívku.

V soukromí prý zašel ještě dál, když podle NBC News nejméně třikrát označil Netanjahua za „kreténa“ a prohlásil, že je hlavní překážkou příměří.

To, že jejich vztah se možná blíží k bodu zlomu, naznačuje, že se Biden před sponzory své kampaně neubránil hanlivým poznámkám. O Netanjahuovi mluvil jako o „o tom zpropadeném chlápkovi“, řekl, že mu „dělá peklo“ a že se s ním nedá jednat, uvedly zdroje.

„Má prostě pocit, že už toho bylo dost,“ uvedl jeden ze zdrojů. „Musí to přestat.“

„Je mi poslední dobou trnem v oku. Ničí mě,“ nechal se šéf Bílého domu slyšet při projevu k malé skupině dárců na dobročinném večírku.

Biden v soukromí nadává Netanjahuovi i Trumpovi, píše web. Zveřejnil i seznam urážek

Amerika

Před rozseknutím gordického uzle?

Podle deníku The Washington Post (WP) pnutí přichází v době, kdy se má za to, že prezidentovo okolí na něho naléhá, aby byl k izraelskému partnerovi kritičtější.

Biden, přesvědčený zastánce židovského státu, se dosud zdráhal zveřejnit své rozčarování, avšak podle WP se k této myšlence blíží.

Matthew Miller, mluvčí ministerstva zahraničí, v pondělí uvedl, že si nemyslí, že by letecké údery během záchranné operace v Rafáhu, při níž komando osvobodilo dvě rukojmí, snesly označení „zahájení ofenzivy v plném rozsahu“.

Na otázku, jaké následky by Izraeli hrozily, kdyby pokračoval v tažení bez ochrany civilistů, Miller odpověděl: „Nic nevylučuji.“

Na doplňující dotaz, zda by Spojené státy uvažovaly o omezení pomoci Izraeli, Miller odpověděl: „Musíte se podívat na to, jak by takový krok přijali odpůrci Izraele, a to jak v Gaze, tak mimo stát Izrael.“

Plán izraelské ofenzivy v Rafáhu vzbuzuje po světě obavy

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám