Hlavní obsah

Demokraté vs. republikáni. Jaké zastávají názory a volby prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké volby prezidenta jsou naplánovány na listopad 2024. Ačkoliv uchazečů o nominaci na kandidáta v primárkách je víc než dost, nejvíce jsou skloňována jména současného (Joe Biden) a bývalého (Donald Trump) prezidenta. Každý zastupuje jednu ze dvou hlavních politických stran USA – demokraty a republikány.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

V současné době je Demokratická strana levicovějšího charakteru, oproti republikánům je liberálnější ve společenských otázkách. V porovnání s evropskými politickými systémy by mohla být považována za středovou a středně konzervativní stranu. Historie demokratů sahá až do konce 18. století, a je proto považována za nejstarší politickou stranu na světě. Více o Demokratické straně čtěte zde.

Oproti tomu Republikánská strana je na americké poměry konzervativní a pravicověji orientovanou politickou stranou. Vznikla v roce 1854 na popud odpůrců otroctví na severovýchodě USA. Dnes usiluje o minimální roli státu, dává důraz na svobodu jednotlivce a profiluje se jako tradicionalistická strana s liberálním postojem v ekonomice. Více o Republikánské straně čtěte zde.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Demokraté vs. Republikáni - rozdíly

DemokratéRepublikáni
Barva a symbolModrá, oselČervená, slon
Státy, kde mají tradičně velkou podporuKalifornie, Massachusetts, New YorkOklahoma, Kansas, Texas
Slavní prezidentiJoe Biden, John F. Kennedy, Bill Clinton, Barack ObamaDonald Trump, Abraham Lincoln, Richard Nixon, George Bush
ImigracePodpora legálního přijetí imigrantůDůraz na kontroly na hranicích a deportace ilegálních imigrantů
Zdravotní péčePodpora univerzální zdravotní péče se silnou účastí státu, obecná podpora ObamacareSoukromé firmy mohou poskytnout péči efektivněji než státní, proti Obamacare
Státní regulaceStátní regulace jsou potřebné pro ochranu spotřebitelůStátní regulace brání kapitalismu volného trhu a pracovnímu růstu
DaněProgresivní daň (vyšší daně pro vysokopříjmové), otevřeni zvyšování daní pro zafinancování státu Rovná daˇň (nehledě na výši příjmu), proti zvyšování daní
Trest smrtiVětšina členů protiVětšina členů pro
Právo na potratMělo by být legálníNemělo by být legální (až na výjimky)
Manželství pro všechnyProProti
Výdaje na obranuSnižováníNavyšování
Společenské hodnotySociální a společenská odpovědnostPráva jedince a spravedlnost

Kandidáti na prezidenta USA 2024

V nadcházejících volbách v počtu stranických nominantů do primárek výrazně převyšují republikáni. Zatímco z demokratů se o možnou kandidaturu hlásí zatím jen současný prezident Joe Biden, kongresman Dean Phillips, autorka a aktivistka Marianne Williamsonová a synovec bývalého prezidenta Robert F. Kennedy mladší, republikánských uchazečů je třikrát tolik.

Nejsilnějším republikánským nominantem je exprezident Donald Trump, stranicky asi největší konkurencí mu je guvernér Ron DeSantis.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám