Hlavní obsah

Biden se setkal s manželkou a dcerou Alexeje Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden se ve čtvrtek v Kalifornii setkal s Julií a Dašou Navalnou, manželkou a dcerou ruského opozičníka Alexeje Navalného, který minulý pátek zemřel v trestanecké kolonii na Sibiři. Informuje o tom americká zpravodajská televize NBC News.

Foto: The White House, Reuters

Americký prezident Joe Biden na schůzce s dcerou Alexeje Navalného Dašou (vlevo) a manželkou Julií

Článek

„Měl jsem tu čest se setkat s manželkou a dcerou Alexeje Navalného a konstatovat zřejmé: Byl to neuvěřitelně odvážný muž a je úžasné, že jeho žena a dcera jdou jeho příkladem,“ prohlásil podle americké televize Biden.

Podle prohlášení Bílého domu Biden při setkání zdůraznil, že odkaz Navalného bude pokračovat v lidech po celém Rusku a na celém světě, kteří „truchlí nad jeho ztrátou a bojují za svobodu, demokracii a lidská práva“.

„Prezident vyjádřil svůj obdiv k mimořádné odvaze Alexeje Navalného a jeho odkazu boje proti korupci a za svobodné a demokratické Rusko, v němž by právní stát platil pro všechny stejně,“ stojí dále v prohlášení.

Pohřběte ho potají, nebo se tělu něco stane. Ruské úřady ukázaly matce ostatky Navalného

Evropa

Biden už dříve prohlásil, že za smrt Navalného je přímo zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin.

„Nevíme přesně, co se stalo, ale není pochyb o tom, že Navalného smrt byla důsledkem něčeho, co udělal Putin a jeho zločinci,“ prohlásil minulý týden podle agentury Reuters Biden.

„Ruské úřady budou vyprávět svůj vlastní příběh. Ale nenechte se zmást. Nenechte se zmást. Putin je zodpovědný za smrt Navalného,“ uzavřel.

Foto: The White House, Reuters

Americký prezident Joe Biden se setkal s manželkou Alexeje Navalného Julií

Americké sankce proti Rusku

Biden krátce po schůzce s rodinou Navalného prohlásil, že Spojené státy v pátek, i v reakci na smrt ruského opozičníka, oznámí nový balíček sankcí proti Rusku.

Americký náměstek ministra financí Wally Adeyemo v pátek vydaném rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že sankce postihnou více než 500 firem a osob podporujících Rusko ve válce na Ukrajině, konkrétnější ovšem nebyl.

Ohlášený balíček je posledním z tisíců sankčních opatření namířených proti Moskvě, které Spojené státy a jejich spojenci po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 vyhlásili.

Ruský opozičník Alexej Navalnyj zemřel v pátek 16. února v ruské trestanecké kolonii Polární vlk v Jamalsko-něnecké oblasti.

Podle ruských úřadů zemřel na „krevní sraženinu“, lidskoprávní aktivisté nicméně uvedli, že zemřel přesnou ranou do srdce poté, co byl několik hodin vystaven teplotám pod bodem mrazu, což je klasickou metodou operativců KGB, uvádí britský list The Times.

Promrzlého Navalného měli zabít ranou pěstí do srdce. Klasická metoda KGB, říká aktivista

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám