Hlavní obsah

Promrzlého Navalného měli zabít ranou pěstí do srdce. Klasická metoda KGB, říká aktivista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexej Navalnyj byl pravděpodobně po několikahodinovém vystavení teplotám pod bodem mrazu zabit ranou pěstí do srdce. Tvrdí to lidskoprávní aktivisté. Jejich zdroj uvnitř vězeňské kolonie, kde Navalnyj v pátek zemřel, potvrdil, že této metodě zabití dříve používané operativci KGB, odpovídaly modřiny na jeho těle.

Foto: Reuters

Alexej Navalnyj

Článek

Britský deník The Times cituje Vladimira Osečkina, zakladatele lidskoprávní skupiny Gulagu.net. Podle něj byl Navalnyj před svou smrtí donucen strávit dvě a půl hodiny na venkovní samotce, zatímco teploty za polárním kruhem dosahovaly minima -27 stupňů Celsia. Vězni kolonie Polární vlk v Jamalsko-něnecké oblasti, 1900 kilometrů od Moskvy, přitom nejsou normálně nuceni být venku déle než hodinu, a i to za méně extrémních podmínek.

„Myslím, že jeho tělo nejprve zničili tím, že ho drželi dlouhou dobu v mrazu, což zpomalilo jeho krevní oběh na minimum,“ řekl Osečkin. „Pokud s tím má operativec nějakou zkušenost, pak je pro něj velmi snadné někoho během pár vteřin zabít. Je to stará metoda divizí zvláštních jednotek KGB. Učili své operativce, jak zabít člověka jednou ranou pěstí do srdce, doprostřed těla. Byla to jejich charakteristická technika,“ doplnil. Dodal také, že o užívání této metody vězniteli v polární vězeňské kolonii už dříve svědčili bývalí vězni.

Informace zveřejněné o Navalného smrti ruskými úřady byly dosud útržkovité a protichůdné. O úmrtí první informovala ruská Federální vězeňská služba (FSIN), která uvedla, že opozičník upadl po vycházce do kómatu a už se jej nepodařilo přivést zpět k životu. O pár minut později tvrdil státem kontrolovaný telegramový účet, že je příčinou smrti krevní sraženina, zatímco Navalného matka se o den později v oficiálním oznámení dočetla, že je na vině „syndrom náhlé smrti“. Jeho tělo dosud nebylo vydáno rodině.

Ruský velvyslanec v ČR jde na kobereček kvůli Navalnému

Domácí

Stopy vedou ke Kremlu

Vdova po Navalném Julija v pondělí naznačila, že jejího manžela zabili novičokem, stejnou látkou, kterou jej vrazi z FSB otrávili již v srpnu 2020. To je podle Osečkina nepravděpodobné. „Je to samozřejmě možné, ale když má někoho vězeňský systém pod kontrolou, pak je mnoho možností, jak jej zabít. Novičok by v jeho těle zanechal stopy a ty by vedly přímo k Putinovi vzhledem k tomu, že už to tak jednou zkusil,“ vysvětlil.

Gulagu.net Osečkin založil v roce 2011. Přebírá informace od široké sítě vězňů i zaměstnanců věznic, a stal se tak jednou z předních autorit v otázkách ruského porušování lidských práv. Již minulý týden zveřejnil zprávu, že dva dny před Navalného smrtí věznici navštívili důstojníci FSB a odpojili některé bezpečnostní kamery a odposlechy.

Osečkin přítomnost důstojníků FSB považuje za důkaz, že Navalného smrt přikázal Kreml. „Co vím ze svých zdrojů, tak to byla zvláštní operace připravovaná několik dní předem,“ uvedl. „Byl to příkaz z Moskvy, protože bez Moskvy by rozebrat kamery tak, jak to udělali, nebylo možné.“

Rodina požaduje vydání těla

Navalného matka Ljudmila v úterý požadovala, aby jí prezident Vladimir Putin vydal synovo tělo. Před tím jí bylo řečeno, že je podrobováno „chemické analýze“ a nebude vydáno dřív než za dva týdny. „Už pátý den jsem jej nemohla vidět,“ říká na videu.

Nechte mě pohřbít syna, vyzvala Putina matka Navalného. Dočkat se může až po volbách

Evropa

„Nechtějí mi vydat jeho tělo. A neřeknou mi ani, kde je. Obracím se na vás, Vladimire Putine. Vyřešení této záležitosti závisí jen na vás. Nechte mě konečně vidět mého syna. Požaduji, aby mi Alexejovo tělo bylo okamžitě vydáno, abych jej mohla pohřbít jako lidskou bytost.“

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil tvrzení Julije Navalné, že jejího manžela zabil prezident, za „nepodložené a vulgární“. „Je mi jedno, co o mých slovech říká vrahův tiskový mluvčí,“ odpověděla mu na sociálních sítích. „Vraťte Alexejovo tělo a nechte nás ho důstojně pohřbít. Nebraňte lidem se s ním rozloučit.“

Anonymní zdravotník ruským opozičním novinám Novaja Gazeta řekl, že bylo Navalného tělo převezeno do Salechardské okresní nemocnice, a ne na forenzní vyšetření, jak je běžné. Také uvedl, že na těle byly modřiny odpovídající křečím. Modřinu měl Navalnyj i na hrudníku, ale ta podle zdravotníka odpovídala masáži srdce. „Teď se musíme ujistit, že bude jeho tělo předáno rodině a západu na prozkoumání,“ reagoval na tyto zprávy Osečkin.

„Je tu ale velké nebezpečí, že ho Putinovy zvláštní jednotky místo toho zpopelní,“ uzavřel.

Navalná slíbila zveřejnit, kdo může za smrt jejího muže, Muskova síť X jí nakrátko zablokovala účet

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám