Hlavní obsah

Biden, Obama a Clinton vyrazili do New Yorku pro peníze. Foto s nimi stálo přes dva miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jasným cílem vybrat za jeden večer co nejvíc peněz uspořádal americký prezident Joe Biden po boku svých předchůdců Baracka Obamy a Billa Clintona v New Yorku opuletní společenskou akci. Volební tým znovukandidujícího demokrata na kampaň získal během několika hodin rekordních 25 milionů dolarů (více než 586 milionů Kč).

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden spolu se svými bývalými kolegy Barackem Obamou a Billem Clintonem

Článek

Akci v předstihu zkritizoval Bidenův republikánský sok, exprezident Donald Trump. Ten se tentýž den v New Yorku zúčastnil piety za policistu, který byl zastřelen ve službě.

Do newyorského centra Radio City Music Hall se na Bidena, Obamu a Clintona se přišlo podívat přes pět tisíc návštěvníků, kteří si pořídili vstupenky, jejichž cena se podle exkluzivity pohybovala od 225 dolarů (zhruba 5300 Kč) do půl milionu dolarů (více než 11,7 milionu Kč). Obama přicestoval do New Yorku spolu s Bidenem na palubě prezidentského speciálu Air Force One.

Ať se Amerika znovu modlí. Trump začal prodávat bible

Amerika

Setkání amerického prezidenta s jeho předchůdci z řad demokratů uváděl televizní moderátor Stephen Colbert, na programu bylo mimo jiné vystoupení zpěvaček Lizzo či Queen Latifah. Zúčastnila se i slavná fotografka Annie Leibovitzová, která byla k dispozici těm, kdo se chtěli s Bidenem, Obamou a Clintonem společně vyfotit. Zadarmo to ovšem nebylo – jeden takový snímek zájemce přišel na 100 tisíc dolarů (zhruba 2,3 milionu Kč), podotkl list The Washington Post.

Afterparty v režii první dámy

Afterparty pro zhruba 500 hostů uspořádala první dáma Jill Bidenová, zúčastnit se měl rovněž skandály opředený prezidentův syn Hunter Biden.

„Zúčastní se stovky vyšinutých hollywoodských liberálů a otevřou své peněženky, aby financovali zničení země!“ sepsul Trump velkolepou akci v e-mailu rozeslaném svým příznivcům. Sám měl ve čtvrtek v New Yorku jiný program – zúčastnil se piety za policistu Jonathana Dillera, který byl zastřelen, když se přiblížil ke špatně zaparkovanému autu. „Musíme znovu zavést právo a pořádek,“ apeloval podle stanice NBC v této souvislosti Trump.

Trump finančně zaostává

Samotný Trump je nicméně stíhaný ve čtyřech trestněprávních kauzách a k velkým pokutám byl už odsouzen v občanskoprávních sporech. To je také jeden z důvodů, proč ve financích jeho kampaň oproti Bidenově značně zaostává. Zatímco Biden ještě před newyorskou akcí na znovuzvolení nashromáždil 155 milionů dolarů, Trumpova kampaň hlásila „jen“ 74 milionů dolarů, upozornila stanice CBS.

Trumpa přitom finančně vyčerpávají jeho právní bitvy. V pondělí newyorský soud exprezidentovi povolil prodloužení lhůty pro zaplacení obří pokuty ve výši 454 milionů dolarů (10,6 miliardy Kč), kterou v občanskoprávním sporu dostal za podvody s hodnotou firemního majetku. Do 10 dnů od tohoto rozhodnutí ale musí složit 175 milionů dolarů.

Trump již také zaplatil 92 milionů dolarů za pomluvu v souvislosti s případem novinářky E. Jean Carrollové, která Trumpa nařkla ze sexuálního napadení.

V amerických prezidentských volbách 5. listopadu se téměř jistě střetnou právě Biden a Trump, v celonárodním srovnání mají nyní podle aktuálních průzkumů prakticky vyrovnanou podporu.

Nezávislý uchazeč o Bílý dům Kennedy může uškodit Bidenovi i Trumpovi

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám