Hlavní obsah

Nezávislý uchazeč o Bílý dům Kennedy může uškodit Bidenovi i Trumpovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislý uchazeč o post amerického prezidenta Robert Kennedy v úterý oznámí, kdo bude jeho kandidátem na viceprezidenta. Potomek politických velikánů Demokratické strany ve volebním klání patrně více či méně uškodí oběma stranickým kandidátům, demokratu a současnému prezidentovi Joeu Bidenovi i republikánovi Donaldu Trumpovi. Vzhledem k hluboce zakořeněnému systému dvou politických stran v USA ale Kennedy mnoho šancí na zvolení nemá.

Foto: Profimedia.cz

Robert Kennedy

Článek

Zástupci Kennedyho kampaně řekli deníku The New York Times, že jasno ohledně viceprezidenta je už od minulé soboty, veřejnost se ale jméno dozví až na úterním volebním shromáždění v kalifornském Oaklandu. Spekuluje se o profesionálním hráči amerického fotbalu za New York Jets Aaronu Rodgersovi nebo o bývalém guvernérovi Minnesoty a zápasníkovi Jesse Venturovi.

Ani 40letý Rodgers, ani 72letý Ventura nejsou spojeni s Demokratickou či Republikánskou stranou.

Spojené státy mají dlouhou historii odmítání nezávislých kandidátů nebo kandidátů třetích stran, píše agentura AP. Posledním americkým prezidentem, který v souboji o prezidentství uspěl bez podpory jedné ze dvou hlavních stran, byl George Washington, který nicméně kandidoval ještě před jejich vznikem, nebo dokonce před dokončením stavby Bílého domu.

Jednou z nejobtížnějších součástí kampaně nezávislého prezidentského kandidáta v USA je nechat se úřady zapsat na volební lístky; na to platí v různých státech různá pravidla, a Kennedymu se to zatím podařilo pouze v Utahu, ačkoli jeho kampaň tvrdí, že dost podpisů má i v řadě dalších států. Podle průzkumu společnosti Ipsos z poloviny března by Kennedymu dalo hlas asi 15 procent registrovaných voličů, pokud by se na jejich volebním lístku objevil.

Kandidáti na prezidenta USA 2024

Republikáni: Donald Trump

Nestraníci a Strana zelených: Cornel West | Robert F. Kennedy Jr. | Jill Stein

Synovec bývalého prezidenta USA Kennedy oznámil kandidaturu

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám