Hlavní obsah

Ať se Amerika znovu modlí. Trump začal prodávat bible

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nabídce pozlacených tenisek a digitálních superhrdinských sběratelských karet se podnikavý americký exprezident Donald Trump nově pustil do prodeje biblí s nápisem „Bůh žehnej USA“ na přebalu. Nedostatek křesťanství a náboženství obecně znovu kandidující Trump označil za jeden z největších problémů současných Spojených států.

Foto: Profimedia.cz

Americký exprezident Donald Trump na archivním snímku

Článek

„Šťastný Svatý týden! Nechme Ameriku, ať se znovu modlí. Když se blíží Velký pátek a Velikonoce, vybízím vás, abyste si pořídili výtisk bible „Bůh žehnej USA“,“ napsal Trump na sociální síti a nasměroval své příznivce na webovou stránku, kde se kniha prodává za 59,99 dolarů (zhruba 1400 Kč).

„Náboženství a křesťanství jsou největšími věcmi, které této zemi chybí. A skutečně věřím, že je musíme přivést zpět. A musíme je přivést zpět rychle,“ burcuje Trump, který zároveň láká k nákupu.

Pozlacené Trumpovy tenisky šly na dračku. Podepsaný pár získal původem ruský byznysmen

Volby USA

„Všichni Američané potřebují mít doma bibli a já jich mám hodně. Je to moje oblíbená kniha,“ tvrdí Trump ve videu zveřejněném na platformě Truth Social. „Jsem hrdý na to, že vás mohu podpořit a povzbudit, abyste si tuto bibli pořídili. Musíme přimět Ameriku, aby se znovu modlila,“ napsal republikánský exprezident.

Kniha je nabízena jako „jediná bible zaštítěná prezidentem Trumpem“ a díky snadné čitelnosti, velkému písmu a elegantnímu designu prý „zve ke zkoumání Božího slova kdekoli a kdykoli“.

Kromě klasického anglického překladu textu v podobě Bible krále Jakuba obsahuje balení set pro americké patrioty - kopii americké ústavy, listinu práv, deklaraci nezávislosti, slib věrnosti vlajce USA a také ručně psanou část textu písně „God Bless USA“ (Bůh žehnej USA) od country zpěváka Lee Greenwooda, který projekt rovněž zaštítil.

Oblíbený biblický citát? Příliš osobní

Trump je velmi populární mezi voličskou skupinou bělošských evangelikálních křesťanů, ačkoliv chování potřetí ženatého exprezidenta a někdejší hvězdy reality show se mnohokrát zdálo být vzdáleno Kristovu učení, podotkla v této souvislosti agentura AP.

Když byl v roce 2015 agenturou Bloomberg požádán, aby se podělil o svůj oblíbený biblický verš, Trump to odmítl. „Nechtěl bych se do toho pouštět. Protože pro mě je to velmi osobní,“ řekl tehdy. „Bible pro mě znamená hodně, ale nechci zabíhat do podrobností,“ vysvětloval důvody svého mlčení.

Nejnovější obchodní počin s biblemi přichází ve chvíli, kdy Trump v souvislosti se svými právními bitvami čelí rostoucí finanční tísni. V pondělí newyorský soud exprezidentovi povolil prodloužení lhůty pro zaplacení obří pokuty ve výši 454 milionů dolarů (10,6 miliardy Kč), kterou v občanskoprávním sporu dostal za podvody s hodnotou firemního majetku. Do 10 dnů od tohoto rozhodnutí ale musí složit 175 milionů dolarů.

Trump již také zaplatil 92 milionů dolarů za pomluvu v souvislosti s případem novinářky E. Jean Carrollové, která Trumpa nařkla ze sexuálního napadení. Kromě toho je Trump stále stíhán ve čtyřech trestněprávních kauzách včetně obvinění ze snahy o ovlivňování voleb či neoprávněného přechovávání tajných dokumentů ve svém soukromém sídle.

Vše nasvědčuje tomu, že v listopadových prezidentských volbách se Trump střetne s obhajujícím demokratem Joem Bidenem.

Odvolací soud se nad Trumpem smiloval. Prozatím musí zaplatit jen dílčí záruku

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám