Hlavní obsah

Trump impeachment ustál

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump zůstal ve funkci. V Senátu se nenašlo dost hlasů pro jeho odvolání, protože většina republikánů s výjimkou senátora Mitta Romneyho odmítla, že by se provinil proti zákonům. Podle demokratů zneužil svou moc, když tlačil na Ukrajinu, aby vyšetřovala jeho politického protivníka, a mařil vyšetřování.

Foto: ČTK/AP

Američtí senátoři hlasují o odvolání Donalda Trumpa

Článek

Už v průběhu hlasování bylo jasné, že demokraté neuspěli. Hlasovalo se osobně po jménech. Jakmile 34 republikánů uvedlo, že prezident není vinen, bylo jasné, že Donald Trump u moci zůstane. Pro odvolání je potřeba nejméně 67 hlasů ze sta.

Vinným ze zneužití uznalo Trumpa jen 48 senátorů, k 47 demokratům se přidal jediný republikán Mitt Romney, který předem oznámil, že Donald Trump zneužil moc. Nedomníval se však, že by Trump mařil vyšetřování vedené Kongresem. V druhém bodě obžaloby, že americký prezident mařil   vyšetřování, ho vinným uznalo jen 47 demokratických senátorů.

V obou bodech obžaloby tak mohl předseda nejvyššího soudu John G. Roberts prohlásit, že prezident není vinen: „Senát soudil prezidenta Spojených států amerických Donalda Johna Trumpa na základě dvou bodů obžaloby, kterou proti němu vznesla Sněmovna reprezentantů. Dvě třetiny přítomných senátorů ho neshledaly vinným z těchto obvinění, a proto (Senát) nařídil a rozhodl, že Donald John Trump je tímto zproštěn obvinění v těchto bodech.”

Demokraté neskončí s tlakem na Trumpa, i když ustojí impeachment

Amerika

Trump po ukončení hlasování na Twitteru uvedl, že se k impeachmentu vyjádří až ve čtvrtek v poledne (18:00 SEČ).

Proces impeachmentu byl spuštěn poté, co Donald Trump tlačil loni v létě na Ukrajinu, aby začala vyšetřovat bývalého viceprezidenta Joea Bidena, jinak zablokuje slíbenou vojenskou pomoc za téměř 400 milionů dolarů.

Podle Trumpa Biden donutil Kyjev, aby vyměnil generálního prokurátora Viktora Šokina, protože hrozilo vyšetřování Bidenova syna Huntera, který pracoval pro ukrajinskou firmu Burisma. Vyšetřování však dále pokračovalo a neprokázalo, že by se Hunter Biden čehokoli dopustil. Trump přesto naléhal na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a další američtí představitelé tlačili na Kyjev.

Naschvály Trumpa a šéfky Sněmovny: Nepodal jí ruku a ona mu roztrhala projev

Amerika

Biden je jedním z favoritů primárek demokratů. V listopadových prezidentských volbách může stanout proti Trumpovi. Ve Spojených státech je zakázáno využívat ve volbách podpory zahraničních mocností.

Spojené státy jsou nejsilnější v historii, prohlásil Trump v Kongresu

Amerika

Předseda demokratické senátní menšiny Chuck Schummer před hlasováním řekl: „Není větší podvracení naší demokracie, než když mocnosti vně našich hranic rozhodují naše volby.“ Zmiňoval opět prosincové vyjádření právního experta Michaela Gerhardta, že pokud toto není důvodem k odvolání, pak už nic.

Právě kvůli snaze využít cizí země k poškození politického protivníka hlasoval pro odvolání Trumpa Mitt Romney.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám