Hlavní obsah

Spojené státy jsou nejsilnější v historii, prohlásil Trump v Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Stav naší unie je silnější, než byl kdy dříve, prohlásil americký prezident Donald Trump hned na začátku svého projevu o situaci ve Spojených státech amerických. Doba ekonomického rozkladu podle něj skončila a USA prožívají nejlepší ekonomický rozkvět v historii, řekl před oběma komorami Kongresu.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Donald Trump přednáší poselství o stavu unie. V pozadí viceprezident Mike Pence a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Článek

„Roky ekonomického rozkladu skončily. Dny, kdy naše země byla využívána, znevýhodňována či dokonce čelila od jiných zemí pohrdání, jsou dalece za námi,“ řekl Trump. „Stav naší unie je silnější, než byl kdy dříve,“ řekl v projevu.

Za pouhé tři roky prý jeho vláda „zlikvidovala mentalitu amerického úpadku“.„Jdeme tempem, které by bylo před nedávnem nepředstavitelné. Nikdy se nevrátíme!” prohlásil.

Zdůraznil, že díky krokům jeho vlády celá země bohatne, včetně menšin, jež dříve stály na okraji společnosti. „Nezaměstnanost Afroameričanů, Američanů s asijskými kořeny, Hispanoameričanů dosáhla nejnižší úrovně v historii. Nezaměstnanost mladých Afroameričanů je na vůbec nejnižší úrovni,“ řekl. Připomněl, že jeho vláda vytvořila sedm milionů pracovních míst.

Kritika Obamovy administrativy 

Trump v poselství kritizoval předchozí administrativu demokratického prezidenta Baracka Obamy, kdy podle něj podniky z USA stěhovaly továrny a kdy nevýhodné obchodní smlouvy zemi finančně vyčerpávaly. Právě obchodní dohody označil Trump za jeden z důvodů, proč se rozhodl stát se prezidentem.

Prezident zmínil novou dohodu mezi USA, Mexikem a Kanadou (USMCA), která nahradí Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), již Trump považuje za nevýhodnou pro Washington.

Hovořil také o nové obchodní dohodě s Čínou, jejíž první fázi obě země podepsaly. Poznamenal, že nyní, kdy se obchodní podmínky po letech narovnávají, jsou vztahy s Čínou zřejmě nejlepší v historii.

Slíbil vymýtit AIDS 

Demokraté podle něj pracovali na zrušení soukromého zdravotního pojištění a situaci, kdy lékaři přijdou o pacienty. „Nikdy nedovolíme, aby socialismus zničil americkou zdravotní péči,“ prohlásil Trump. V minulosti opakovaně varoval, že demokraté chtějí ve Spojených státech zavést socialismus.

Trump v poselství o stavu unie přislíbil, že se do konce desetiletí vymýtí ve Spojených státech epidemii AIDS. Syndrom získaného selhání imunity, jak se onemocnění jmenuje, způsobuje vir HIV. Lék proti této smrtelné virové nákaze dosud neexistuje.

Současně slíbil intenzívnější boj s drogami. Chce rovněž zastavit opioidovou krizi, které USA čelí. Od konce 90. let, zemřelo na předávkování okolo 400 tisíc Američanů, připomněla BBC.

Spojené státy mají podle něj morální povinnost vytvořit imigrační systém, který ochrání životy a pracovní místa Američanů. Zdůraznil, že přistěhovalectví do USA musí být možné jen legální cestou. „Legální imigrace nesčetnými způsoby obohacuje naši zemi a posiluje naši společnost,“ doplnil.

„Je na čase, aby Kongres ukázal světu, že Amerika je odhodlána skoncovat s nelegální migrací a odstavit od vesla bezohledné kojoty, kartely, drogové dealery a pašeráky lidí,“ řekl.

Konec ústavní žaloby 

Poselství o stavu unie přednesl prezident jen pár hodin předtím, než vyvrcholí několikaměsíční kauza korunovaná ústavní žalobou. Tu na prezidenta loni v prosinci vznesla demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů, Trumpa viní ze zneužití pravomocí a z obstrukcí vůči Kongresu.

Výsledek je už dopředu známý. Prezident bude osvobozen. Demokratům se nepodařilo v Senátu najít republikánské kolegy, kteří by žalobu podpořili, připomíná agentura DPA.

Z tábora demokratů se rozhodly tradiční zasedání obou komor Kongresu, během něhož prezident přednáší projev o situaci ve Spojených státech, bojkotovat dvě senátorky, a to Alexandria Ocasiová-Cortezová a Ayanna Pressleyová. Důvodem je jejich nesouhlas s Trumpovým chováním.

O ústavní žalobě nepadlo během 90minutového projevu ani slovo.

Letošní zpráva o stavu unie byla pro Trumpa třetí od chvíle, co se stal prezidentem. Letos měla podtitul Velký americký návrat a její ladění bylo ovlivněno listopadovými prezidentskými volbami, v nichž se Trump pokusí ovládnout Bílý dům ve druhém funkčním období.

Reklama

Výběr článků

Načítám