Hlavní obsah

Naschvály Trumpa a šéfky Sněmovny: Nepodal jí ruku a ona mu roztrhala projev

– Washington

Americký prezident Donald Trump během svého 90minutového projevu v Kongresu o stavu Spojených států nezmínil ústavní stížnost, jíž čelí, ani jednou. Napětí mezi demokraty a republikány by se dalo krájet. O pozdvižení během zasedání obou komor Kongresu se postaral jak Trump, tak předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vzájemné naschvály. Prezident nepodal Pelosiové ruku, ona roztrhala jeho projev. Video: Reuters

 
Článek

Pelosiová patří mezi prezidentovy ostré kritiky a právě demokraty ovládaná Sněmovna vznesla proti Trumpovi žalobu. Prezident po příchodu do sálu předal šéfce Sněmovny text svého projevu a Pelosiová mu nabídla k podání ruku. Trump ale její gesto záměrně ignoroval a ruku si s jednou z nejvlivnějších političek mezi demokraty nepodal.

Spojené státy jsou nejsilnější v historii, prohlásil Trump v Kongresu

Amerika

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů mu urážku nezapomněla a záhy vrátila. Poté, co Trump po více než hodině dohovořil a přítomní mu začali tleskat, Pelosiová demonstrativně trhala papíry s jeho vytištěným projevem. Když byla později na scénu dotázána, prohlásila, že „vzhledem k alternativám to byla ta nejslušnější věc, kterou mohla učinit“.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová trhá tištěný projev prezidenta Donalda Trumpa.

Bílý dům ji za gesto zkritizoval. Ministr zahraničí Mike Pompeo její čin zesměšnil, když na Twitteru zveřejnil obrázek Lisy Simpsonové, jak vzlyká nad papíry. „Roztrháním projevu neroztrhá úspěchy prezidenta,“ dodal prominentní republikánský senátor Lindsey Graham.

Stejně jako v loňském roce i letos se demokratické poslankyně a senátorky dostavily na společné jednání Kongresu v bílém oblečení. Barva amerických sufražetek, radikálních feministek z počátku minulého století, měla prezidentovi připomenout jeho údajný sexismus a povýšený vztah k ženám.

Zasahovala policie

Ze sálu později vyvedla policie Freda Guttenberga, hosta Nancy Pelosiové. Muž se totiž ohradil proti Trumpovi, když v projevu hájil ústavní právo Američanů držet zbraň. Guttenbergova čtrnáctiletá dcera Jamie byla mezi 17 oběťmi masakru na střední škole ve floridském Parklandu.

„Dokud budu prezidentem, budu vždy chránit druhý dodatek ústavy o vašem právu držet a nosit zbraně,“ řekl Trump s tím, že toto ústavní právo se v USA stává terčem útoků.

Guttenber projev přerušil a vzápětí ho policie vyvedla. Pelosivé ale prostřednictvím Twitteru poděkoval za pozvání a je jí prý vděčný za vše, co dělá pro boj proti násilní páchaném palnými zbraněmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám