Hlavní obsah

Americký ministr obrany je proti aktivaci armády zákonem o vzpouře

Washington

Americký ministr obrany Mark Esper ve středu oznámil, že nepodporuje aktivaci takzvaného zákona o vzpouře, který by umožnil nasadit k potlačení násilných demonstrací armádu. Esper podle agentury Reuters v této souvislosti také poznamenal, že lituje svého dřívějšího označení „bitevní pole” pro místa, která v USA zachvátily současné protesty.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký ministr obrany Mark Esper

Článek

„Nepodporuji uplatnění zákona o vzpouře,” řekl s Esper k možnosti, že by se znovu použil zákon z roku 1807.

Současně oznámil, že nařídí vyšetření nasazení vojenských vrtulníků ve Washingtonu z kraje týdne. Tam byly použity po vyhlášení večerního zákazu vycházení - dav rozháněly proudem vzduchu od rotorů. Nasazení strojů vyšetřuje i velitel Národní gardy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulník ve WashingtonuVideo: Reuters

Nad Bílým dome létal nejméně jeden vrtulník typu H-60 Blackhawk. Nasazeny byly také obrněné transportéry a vozidla humvee.

Trump nařídil mobilizaci všech civilních i vojenských sil proti demonstrantům

Amerika

Kvůli nasazení armády ve Washingtonu odstoupil z rady pro obranné vědy její člen James Miller. Učinil tak s tím, že ministr porušil přísahu, že bude bránit Ústavu Spojených států.

„Možná nejste schopen zastavit prezidenta Trumpa, aby nařídil toto šokující použití síly, ale mohl jste se mu postavit. Vy jste ho místo toho podporoval,” poznamenal.

Udělejte si obrázek sami: Takhle probíhal policejní zákrok na černocha Floyda

Amerika

Esper nařídil v pondělí a v úterý nasazení 1600 vojáků v oblasti hlavního města jako preventivní opatření na podporu operací civilních orgánů.

Esper  netušil, že ho vyfotí po zásahu s Trumpem

Esper také uvedl, že nevěděl, že bude v pondělí fotografován s prezidentem Donaldem Trumpem poté, co pořádkové síly násilně rozehnaly pokojný protest v parku nedaleko Bílého domu, aby se prezident mohl nechat vyfotit s biblí před kostelem.

Kdo je policista, který odstartoval nepokoje v USA

Amerika

Prezidentovo chování vyvolalo kritiku u církevních představitelů včetně biskupky Mariann Buddeové, do jejíž diecéze episkopální kostel sv. Jana naproti Bílému domu spadá.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Ministr obrany Mark Esper (vlevo) na společné fotografii s prezidentem Donaldem Trumpem (čtvrtý zleva) před kostelem sv. Jana ve Washingtonu

V pondělí prezident Trump hrozil americkým státům a městům, která nepovolají příslušníky Národní gardy.

Tento sbor tvoří rezervisté. Nyní jich působí asi 20 000 v celkem 29 amerických městech. Nasazení vojáků federální vládě umožňuje takzvaný zákon o vzpouře.

Trump se pustil do guvernérů, mají ovládnout ulici a oplácet ránu ranou

Amerika

Nejmenovaný vysoký činitel Bílého domu agentuře AP řekl, že Trump s povoláním armády nijak nespěchá a snažil se svým výrokem spíše přesvědčit guvernéry k důraznějšímu postupu proti demonstrantům.

Ve Spojených státech už osmý den pokračovaly v mnoha městech protesty za účasti desítek tisíc lidí. Nepokoje minulý týden vyvolalo úmrtí černocha George Floyda ve městě Minneapolis poté, co mu bělošský strážník Derek Chauvin klečel přes osm minut na krku a nepřestal, ani když Floyd naříkal, že nemůže dýchat. Policista je nyní ve vazbě a byl obviněn z vraždy.

Smršť protestů zasáhla 75 amerických měst, dav se pustil i do rabování

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám