Hlavní obsah

Američané posílají do Černého moře válečné lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy chystají ke kvapnému vyplutí své válečné lodě. Hodlají je vyslat do Černého moře. Reagují tak na eskalaci napětí, k němuž došlo po zajetí tří ukrajinských bojových plavidel i s posádkou v Azovském moři. Ve čtvrtek o tom informovala stanice CNN.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Zajaté ukrajinské lodě v kerčském přístavu. Záběr z 26. listopadu.

Článek

Americká armáda už požádala ministerstvo zahraničí, aby informovalo Turecko, že hodlá flotilu do krizové oblasti vyslat. Černé a Azovské moře spojuje Kerčský průliv, a právě v jeho oblasti měly být lodě zajaty. [celá zpráva]

Kyjev tvrdí, že k tomu došlo v neutrálních vodách, Moskva, že na území Ruska.

Foto: Mapy.cz

Ukrajinci považují zajetí lodí i s posádkou za akt válečné agrese [celá zpráva], ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že jejich pohraničníci nemohli jednat jinak. Ruské ministerstvo obrany navíc na anektovaném Krymu uspořádalo cvičení protiletadlových systémů, což krizi nadále vyostřilo.

Ruská pobřežní stráž natočila, jak nabourala do ukrajinské lodiVideo: Novinky/Reuters

Ruská diplomacie zároveň ve středu oznámila, že její zpravodajci zaznamenali přípravy ukrajinské armády na vojenský konflikt na východě země, kde byl vyhlášen válečný stav.

Podle mezinárodní úmluvy z roku 1936 musejí všechny země, které nemají území na pobřeží Černého moře, Turky o plánu plout do oblasti informovat patnáct dní předem.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko uvolnilo blokádu Azovského moře

Rusko uvolnilo Kerčský průliv pro plavbu ukrajinských lodí a zmírnilo blokádu přístavů Berďansk a Mariupol, oznámil v úterý ukrajinský ministr pro...

Výběr článků

Načítám