Hlavní obsah

Americké rakety na Rusko? Jak je Ukrajinci použijí, je jejich věc, otáčejí USA

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena bude záležet pouze a jedině na Ukrajincích, proti jakým cílům ve válce s Ruskem použijí západní střely delšího doletu „s ohledem na co největší efektivitu“. USA dosud striktně trvaly na tom, že Kyjev nebude smět dodanými zbraňovými systémy ohrožovat cíle na uznaném území Ruské federace.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ministři zahraničí USA a Německa Antony Blinken a Annalena Baerbocková na tiskové konferenci ve Washingtonu.

Článek

Na páteční tiskové konferenci ministrů obrany USA a Německa ve Washingtonu zaznělo několik vět, které nabourávají dosavadní status quo týkající se dodávek západních zbraní na Ukrajinu - totiž že tyto zbraně Kyjev může použít proti ruským agresorům pouze na území Ukrajiny.

„Sami Ukrajinci budou rozhodovat o tom, jak co nejefektivněji obnovit svoji územní integritu. (…) Co se nás (Spojených států - pozn. red.) týká, tak my nepodporujeme používání našich zbraňových systémů mimo ukrajinské území. Ale jak jsem řekl, konečné rozhodnutí, na které cíle zamířit, bude pouze a jedině na nich,“ odpověděl šéf americké diplomacie Blinken na otázku korespondenta bavorského listu Süddeutsche Zeitung ohledně dlouhého váhání americké vlády s dodáním střel s delším doletem.

Doletí až do Moskvy. V Německu sílí tlak na Scholze, aby dal Ukrajině střely Taurus

Válka na Ukrajině

Jde o systém ATACMS a Taurusy

Na americké straně se jedná o balistické střely ATACMS, v Německu se zase už měsíce diskutuje o dodávkách střel Taurus. Ani jeden zbraňový systém se zatím na ukrajinské bojiště nedostal a podstatným důvodem pro zdržení – alespoň tím veřejně deklarovaným – byla obava obou vlád z toho, aby Ukrajinci střelami nemířili na cíle daleko v Rusku a nedošlo tím k „nebezpečné eskalaci“ konfliktu. Oba zbraňové systémy mají dosah více než 300 kilometrů.

Německá ministryně Annalena Baerbocková byla v odpovědi na téma dodávek střel zdrženlivější s tím, že „otázka Taurusů je velmi citlivá“. Také však řekla, že „právem každého napadeného státu je bránit se co nejefektivněji včetně protiúderů“.

Na co proboha čeká? Dodávky taurusů na Ukrajinu brzdí už jen Scholz, stěžují si v Berlíně

Zahraniční

V Německu je otázka raket Taurus pro Ukrajinu často diskutovaná a podle některých zdrojů už konečné „ano“ brzdí jen kancléř Olaf Scholz.

Někteří analytici se domnívají, že Německo s dodáním taurusů vysloví souhlas záhy poté, co Američané dají zelenou dodávkám systému ATACMS. Oba zbraňové systémy by podle zbrojních expertů mohly Ukrajincům při jejich protiofenzivě výrazně pomoci.

Anketa

Mají Ukrajinci podle vás právo zasahovat raketami vojenské cíle na území Ruské federace?
Ano
73,6 %
Ne
26,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22531 čtenářů.

Šance Ukrajiny získat od USA rakety s delším doletem vzrostla. Díky vzpouře Prigožina, píše WSJ

Amerika

Výběr článků

Načítám