Hlavní obsah

Na co proboha čeká? Dodávky taurusů na Ukrajinu brzdí už jen Scholz, stěžují si v Berlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Sociálnědemokratický spolkový kancléř Olaf Scholz (SPD) je údajně už jediným členem německé vlády, který ještě brání dodávkám raket s plochou dráhou letu Taurus Ukrajině. Shodují se v tom nejen politici v Kyjevě, ale i představitelé koaličních stran - liberálů (FDP) a Zelených.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Účastnice nedávné demonstrace v Berlíně požadovaly dodávky raket Taurus ukrajinské armádě.

Článek

„Na co spolkový kancléř proboha ještě čeká? Je jediným, kdo toto rozhodnutí v koalici blokuje. To je nezodpovědné,“ zdůraznila šéfka obranného výboru Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová (FDP).

Pro dodávky raket se v minulosti jasně vyslovili i její stranický šéf a ministr financí Christian Lindner a také ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ze strany Zelených. Podle deníku Bild spatřuje problém u Scholze také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Scholzovi poradci v interních diskusích uvádějí různé důvody kancléřovy zdrženlivosti. Údajně čeká, až šéf Bílého domu posvětí dodávky amerických taktických balistických střel ATACMS Ukrajině. Současně poradci tvrdí, že německé rakety Taurus mají smysl, jen když jsou nasazeny společně s bojovými letadly F-16, které Kyjev zatím nemá.

Netlačte na mě. Scholz kličkuje kolem dodávek raket Taurus na Ukrajinu

Zahraniční

Ukrajinská strana se ale domnívá, že střely Taurus je možné po určité úpravě nasadit už nyní. Srovnatelné rakety už Kyjevu dodaly Francie a Británie.

Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby ale neexistuje jediný objektivní argument proti okamžitým dodávkám taurusů ukrajinským silám. Nedávno Kuleba důrazně odmítl nařčení ze Západu, že ukrajinská protiofenziva je pomalá. Jde o „plivnutí do obličeje“ ukrajinským vojákům, zdůraznil ministr.

Dalším důvodem ke zdrženlivosti Berlína ohledně dodávek střel Taurus jsou prý obavy, že by Ukrajinci mohli střely použít k úderům na cíle v Rusku.

Nejmenovaný ukrajinský důstojník řekl deníku Bild, že jde „opět o výmluvy, které z Německa slyšíme opakovaně“. „Právě nyní bychom potřebovali více možností k útokům na ruské pozice na Ukrajině, abychom mohli postupovat kupředu,“ dodal důstojník.

Ukrajina je blíž k dodávce raket Taurus. Výrobce je upraví, aby nemohly zasáhnout ruské území

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám