Hlavní obsah

Americká politička po přepadení otočila. Chtěla rozpustit policii, teď žádá tvrdé tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlomeninu nohy, řezné rány na hlavě a množství pohmožděnin utrpěla po přepadení před svým domem činitelka demokratů v americkém státě Minnesota. Fotografii své zkrvavené tváře sdílela Shivanthi Sathanandanová na sociální síti s výzvou k zatčení a potrestání pachatelů. Politička paradoxně před třemi lety po smrti Afroameričana George Floyda volala po rozpuštění tamní policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podívejte se na můj obličej. Vzpomeňte si na mě, když přemýšlíte o podpoře propouštění mladistvých a mladých lidí z vazby, aby se potulovali po našich ulicích, místo toho, abyste je hnali k odpovědnosti za jejich činy,“ napsala na Facebooku Sathanandanová.

Dodala, že čtyři ozbrojení mladíci ji za bílého dne brutálně napadli před zraky její čtyřleté dcery a sedmiletého syna, když chtěli ukrást automobil. Zbraněmi pak výrostci mířili i na sousedy, kteří se seběhli kolem.

Obsáhlý příspěvek končil poděkováním „neuvěřitelným“ policistům, starostovi, přátelům, sousedům a záchranářům, kteří jí poskytli pomoc. Ukradený automobil byl později nalezen a vrácen majitelce, informovala později s odvoláním na policii stanice CBS News.

Příspěvek Sathanandanové se na sociálních sítích rychle stal virálním - ovšem z důvodu, který politička zřejmě nezamýšlela. Mnozí uživatelé totiž v této souvislosti připomněli, že Sathanandanová před třemi lety volala po tom, aby byla policie v Minneapolis rozpuštěna, podotkla například stanice Fox News.

Podle návrhů některých politiků a aktivistů mělo být policejní oddělení nahrazeno Oddělením komunitní bezpečnosti a prevence násilí (to však obyvatelé města v roce 2021 v hlasování odmítli, zejména proto, že zastánci tohoto návrhu neměli konkrétní plán, jak by oddělení mělo fungovat).

„Rozpusťte policii v Minneapolis. Co můžeme jako spojenci právě teď udělat? Poslouchejte a učte se od našich černých bratrů a sester… Je čas vybudovat novou infastrukturu, která bude pro všechny komunity. Pokud s tímto základním faktem stále nesouhlasíte, nejsem si jistá, co vám na to říct,“ napsala v roce 2020 místopředsedkyně Minnesotské demokratické zemědělské strany práce, která je celonárodně součástí Demokratické strany.

Policisté v Minneapolis tehdy vyvolali celonárodní protesty poté, co během brutálního zatýkání zahynul Afroameričan George Floyd. Čtyři tehdy zasahující policisté byli odsouzeni k vězení. Expolicista Derek Chauvin, který spoutanému muži klečel na krku zhruba devět minut, byl odsouzen k 22,5 roku vězení.

Stále hledáme, čím nahradit policii, řekla Novinkám radní Minneapolisu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám