Hlavní obsah

Aby to nerušilo pietní akty. Berlín zakázal portréty Putina i Zelenského u sovětských památníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlínská policie zakázala nošení portrétů prezidentů Ruska Vladimira Putina, Běloruska Alexandra Lukašenka a Ukrajiny Volodymyra Zelenského u sovětských památníků v německém hlavním městě při nadcházejících akcích k 78. výročí konce 2. světové války. Chce tím předejít zneužití oslav k válečné propagandě.

Foto: Profimedia.cz

Památních sovětských vojáků v berlínské čtvrti Treptow

Článek

Opatření se podle deníku Der Tagesspiegel týká monumentálního památníku a hřbitova sedmi tisíců sovětských vojáků ve čtvrti Treptow, památníku v centrálním berlínském parku Tiergarten poblíž Braniborské brány a také památníku v parku Schönholzer Heide ve čtvrti Pankow.

„Vzpomínkové akty i vážnost těchto památníků je nutné chránit i s ohledem na pokračující rusko-ukrajinskou válku. Tato válka se v Berlíně zejména vzhledem k symbolickému datu nesmí zvrhnout z demokratické debaty do konfliktů a rozepří,“ uvedla berlínská policie v prohlášení.

Zákaz se kromě portrétů jmenovaných prezidentů týká i dalších symbolů, včetně ruských a ukrajinských vlajek, písmen Z a V, jimiž jsou označeny ruské tanky na Ukrajině, černo-oranžových svatojiřských stuh a uniforem. Zapovězeny jsou rovněž slogany na podporu ruské agrese proti sousední zemi.

Výjimku ze zákazů mají veteráni 2. světové války, diplomaté a delegace někdejších spojenců proti nacistickému Německu, tedy přímí účastníci pietních akcí.

Noční vlci se už rozjeli

Policejní nařízení vychází z německo-ruské smlouvy týkající se péče o válečné hroby podepsané v roce 1992. Německá policie má povinnost chránit sovětské památníky a válečné hroby vzhledem k historické odpovědnosti Německa.

Na cestě do Berlína je mezitím skupina několika set členů ruského motorkářského klubu Noční vlci, jež má úzké vazby na Putina. Podle agentury AFP je ale „stěží představitelné“, že by ruští motorkáři do Berlína dojeli, a to vzhledem k sankcím, které na ně uvalila Evropská unie.

Noční vlci vyrazili na spanilou jízdu z Moskvy do Berlína, někteří mají na motorkách symbol ruské invaze

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám