Hlavní obsah

Noční vlci vyrazili na spanilou jízdu z Moskvy do Berlína, někteří mají na motorkách symbol ruské invaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský motorkářský klub Noční vlci, který má úzké vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina, v sobotu vyrazil na „vlasteneckou“ spanilou jízdu z Moskvy do Berlína. Do německé metropole chtějí motorkáři, vybavení symboly na podporu války na Ukrajině, dojet 9. května. V Rusku se tento den slaví jako Den vítězství a připomínka porážky nacistického Německa.

Foto: Profimedia.cz

Noční vlci vyrazili do Berlína

Článek

Podle agentury AFP je ale „stěží představitelné“, že by motorkáři do Berlína dojeli, a to vzhledem k sankcím, jež na Noční vlky uvalila Evropská unie. Agentura ale současně bez dalšího upřesnění upozornila, že klub má své stoupence i v balkánských zemích.

Na sankčním seznamu EU jsou Noční vlci od loňského léta kvůli podpoře války na Ukrajině. Na seznamu je od roku 2014 kvůli schvalování anexe ukrajinského Krymu Ruskem i osobně jejich vůdce Alexander Zaldostanov, který se označuje za Putinova přítele a který v sobotu stanul v čele spanilé jízdy.

Kolona motorek vyrazila z jižního okraje Moskvy, kde mají Noční vlci své sídlo. Někteří motorkáři na své stroje nalepili písmeno Z, jež je symbolem ruské invaze na Ukrajinu, která začala loni v únoru. Objevilo se také několik ruských a sovětských vlajek.

Podle pořadatelů motorkáři 1. května dorazí do Volgogradu, dříve nazývaného Stalingrad, kde došlo ke krvavým bojům během druhé světové války. Po bitvě u Stalingradu získali Sověti a jejich spojenci převahu nad Němci.

Foto: Profimedia.cz

Noční vlci vyrazili z Moskvy

Další zastávkou Nočních vlků má být Doněck na Donbasu na východě Ukrajiny, kde zuří tvrdé boje. Motorkáři tam plánují rozdávat humanitární pomoc místním obyvatelům a ruským vojákům.

„Obyvatelé Donbasu a my jsme stejný národ,“ řekl AFP 34letý dělník Arťjom, který se účastní jízdy.

V květnu 2019 se členové kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci na své cestě do Berlína zastavili na Olšanských hřbitovech v Praze, aby uctili památku ruských vojáků padlých za druhé světové války.

Noční vlci už několik let pořádají jízdy Evropou do Berlína u příležitosti výročí konce druhé světové války. Některé země tyto výpravy považují za provokaci a hodnotí je jako bezpečnostní riziko. V minulosti jim vstup zakázalo například Polsko, Bosna nebo Gruzie.

Polsko zabavilo školu ruské ambasády ve Varšavě. Drzý krok, zuří Moskva

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám