Hlavní obsah

Ve slovenských volbách vítězí Ficův Směr-SD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sečtení 90 procent hlasů ve slovenských předčasných parlamentních volbách vítězí strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica .

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Slovenský expremiér Robert Fico

Článek

Směr-SD jako jasný vítěz voleb získal podle předběžných výsledků 23,6 procenta hlasů před PS (16,05 procenta a Hlasem (15,33 procenta).

Do parlamentu se dostane také koalice OLaNO a přátelé (přes devět procent, Křesťanskodemokratické hnutí (přes sedm procent), Slovenská národní strana (téměř šest procent) a Svoboda a Solidarita (přes 5 procent). Hranici pěti procent ale zřejmě nepokoří hnutí Republika (4,9 procenta).

Volební účast zatím dosahuje téměř 67,4 procenta, což je nejvíce od roku 2002.

Do parlamentu by se podle současného stavu dostalo celkem sedm subjektů. Čtvrté místo patří koalici Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče, která má zatím přes devět procent hlasů.

Podle Pellegriniho by byl nejhorší pat

Volby

Konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí přesáhlo sedm procent, nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) se drží pod šesti procenty. Postupně posiluje liberální Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka, která překročila pětiprocentní práh. Těsně pod minimální parlamentní úroveň se naopak propadla Aliance zastupující maďarskou menšinu a také populistická Republika.

Nejvíce okrsků zbývá sečíst v Bratislavě, kde mají silnou pozici liberální strany. Komentátoři proto předpokládají, že v závěru sčítání bude posilovat PS a SaS a naděje Republiky na vstup do parlamentu je malá.

Aby se zrušila mafie a bylo na důchody. Voliči na Slovensku rozhodovali o novém vedení země

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám