Hlavní obsah

Aby se zrušila mafie a bylo na důchody. Voliči na Slovensku rozhodovali o novém vedení země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota se na Slovensku nesla ve znamení parlamentních voleb. Voliči, které před volebními místnostmi Novinky vyzpovídaly, zdůraznili, že je pro ně důležitá budoucnost země i to, aby bylo dostatek peněz na důchody či se „zrušila mafie“. První předběžné výsledky voleb mohou být známy v sobotu po 22:45, kdy v zemi skončí volební moratorium.

Ankety s voliči v Pezinoku, Perneku a JablonovémVideo: Novinky

 
Článek

„Chci, aby naše země směřovala dobrým směrem,“ uvedl na dotaz Novinek volič, který odvolil v obci Jablonové nedaleko Bratislavy.

„Abychom zrušili mafii,“ zmínil další muž s tím, že jsou napojeni na některé politické strany. Komu dal svůj hlas ale neuvedl.

V sousedním městě Pezinok, kde odvolila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, se Novinkami dotázaní voliči shodovali, že současné volby jsou důležité pro budoucnost Slovenska.

Volil jsem tak, aby se mé děti měly dobře. Na Slovensku vyhlížejí lepší budoucnost

Evropa

„Záleží mi na budoucnosti této země a mé rodině a na tom, jak budeme žít,“ odpověděl Novinkám volič Svobody a Solidarity Richarda Sulíka, proč dorazil k volbám.

„Hlavně, aby byli peníze na důchody a aby se naše děti nemusely bát budoucnosti a nemusely odcházet do zahraničí,“ uvedla další volička.

Volič v sousední obci Pernek na dotaz Novinek, komu dal hlas, odpověděl pragmaticky. „Kdo mi dal nejvíc peněz tento rok, jsem penzista,“ uvedl s tím, že hlas dal koalici OLaNO a přátelé, kterou vede bývalý premiér Igor Matovič.

Matoviče volila i další oslovená volička. „Myslím si, že Fico by si to tentokrát nezasloužil, protože za ty roky nic pro lidi neudělal,“ zmínila. Předseda strany Směr-sociální demokracie a trojnásobný premiér Robert Fico stál v čele slovenské vlády v letech 2006 až 2010 a 2012 až 2018.

Volební místnosti na Slovensku byly otevřeny od 7 do 22 hodin, několik místností kvůli komplikacím zůstává otevřeno až do 22:45. Do té doby také trvá volební moratorium během, kterého nemohou být známy první předběžné výsledky.

VOLEBNÍ STUDIO NOVINEK Z PRAHY A BRATISLAVY

Foto: Novinky

Volby na Slovensku 2023

V neděli v 9:00 začalo speciální volební studio Novinek.cz, vysíláním provázeli z Prahy Eva Mikulecká a z Bratislavy Michael Rozsypal. S odborníky rozebrali výsledky ostře sledovaných slovenských voleb.

Výsledky okomentovali šéfredaktor Práva Petr Šabata, politička a diplomatka Magda Vášáryová, ředitel agentury Focus Martin Slosiarik, novinářky Zuzana Kovačič HanzelováLaura Kello, publicista Tomáš Němeček a politolog Grigorij Mesežnikov.

Reklama

Výběr článků

Načítám