Hlavní obsah

V Karlových Varech vyhrála KOA, přišla ale o dva koaliční partnery

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem voleb v Karlových Varech se stala Karlovarská občanská alternativa (KOA) v čele dosavadním primátorem Petrem Kulhánkem a ziskem devíti mandátů za 21,31 procenta hlasů. Příliš důvodů k radosti ale nemá, protože přišla ve volbách o dva ze tří stávajících koaličních partnerů, tedy TOP 09 a STAN. Jejich volební zisk se nepřehoupl přes povinnou pětiprocentní hranici, takže zůstaly bez mandátu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dosavadní karlovarský primátor a lídr KOA Petr Kulhánek rozléval po volbách šampaňské.

Článek

„Výsledek voleb vnímám ve dvou rovinách,“ uvedl Kulhánek. „V té první je náš volební výsledek výborný, protože jsme si oproti posledním volbám polepšili o 3,5 procenta a získali o jeden mandát navíc. Počet zastupitelů přitom klesl z 38 na 35,“ uvedl Kulhánek. „Před čtyřmi lety jsme šli do voleb s kritikou, ale teď jsme obhajovali naši práci a podle výsledku voleb byla hodnocena dobře,“ dodal.

„Ve druhé rovině vidím, že nám odpadli dva blízcí koaliční partneři, takže vyjednávání o funkční radnici bude těžké. Bude třeba skloubit programové priority,“ uvedl Kulhánek. Osloví podle svých slov všechny strany, které ve volbách uspěly.

„V tuto chvíli mě napadá, když se podívám na rozdělení mandátů, koalice tvořená KOA, ANO 2011, ODS a hnutí O co jim jde?! (OCJJ?!). Vzhledem k rozdělení mandátů preferenčními hlasy, tak vnímám jako možného koaličního partnera i sdružení Karlovaráci. Nedovedu si představit koalici s KSČM,“ uvedl Kulhánek. Rád by pokračoval v započaté práci jako primátor.

„Nabízí se to, když KOA volby vyhrála,“ dodal. „ANO bude jedna z prvních, kterou zřejmě oslovíme ke koaličnímu vyjednávání,“ poznamenal.

„Jsme s výsledkem spokojeni,“ uvedl lídr ANO v Karlových Varech Čestmír Bruštík, jehož hnutí získalo šest mandátů. „Jsme nové hnutí. Do voleb v Karlových Varech jsme šli poprvé a ukázalo se, že nám lidé věří. My budeme dělat vše, co jsme jim slíbili,“ konstatoval Bruštík.

„Bude se to asi podobat spolupráci na vládní úrovni, takže si dovedu představit koalici s ČSSD, ale o tom se bude rozhodovat na našem výboru. Také bude záležet na tom, kdo nás osloví,“ uvedl Bruštík s tím, že se nebrání ani jednání s komunisty.

Důležité jsou podle něj programové teze. „Určitě budeme trvat na městské hromadné dopravě pro seniory nad 63 let a pro školáky zdarma. Nechceme tu pražskou Opencard, kterou stávající koalice schválila na poslední chvíli před volbami. Domov pro seniory by měl vzniknout v ubytovně Drahomíra, aby senioři zůstali v centru města,“ poznamenal Bruštík. Ten si umí představit jednání o koalici s Karlovaráky a s ČSSD.

Dohromady by ale nedokázaly složit většinu v zastupitelstvu, ke které by chyběly ještě dva hlasy. „A pak bychom jednali dál,“ dodal.

KOA získala devět mandátů, ANO šest, ČSSD a hnutí Karlovaráci po pěti, OCJJ?! a komunisté po třech, ODS a Alternativa po dvou mandátech. STAN získali 3,32 procenta a TOP 09 4,63 procenta. Volební účast dosáhla pouze na 33,2 procenta, zatímco před čtyřmi lety přesáhla nepatrně hranici 40 procent. První koaliční jednání lze očekávat nejdříve v neděli, ale spíše v pondělí.

Výsledky hlasování v Karlových Varech sledujte zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám