Hlavní obsah

Loď Dukly nepokořili Rusové ani Cambridge

Novinky, Václav Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani věhlasné posádky z ciziny nerozvrátily tradici. Loď Dukly v neděli opět vyhrála veslařské Primátorky. Její posádka se radovala už počtyřiadvacáté v řadě, ale musela svést hodně tvrdý souboj hlavně s ruskou osmou bojující i o účast na příští olympiádě. Daleko vzadu zůstala slavná posádka z Cambridge.

Foto: Robert Knobloch

Voják se snaží prokopat k zasypanému domu. Zatím nalezl pouze umělou květinu.

Článek

"Po delší době to ale byly zajímavé primátorky," komentoval průběh vyrovnaného 90. ročníku kormidleník vítězné posádky Oldřich Hejdůšek.

Sám ve svých pětačtyřiceti vyhrál už posedmnácté. Pryč však byla suverenita Dukly z let minulých. Rusové už v sobotním semifinále pohrozili skvělým časem. I v úvodu finále se drali dopředu. Ještě v pověstné a pro mnohé záludné zatáčce pod Vyšehradem byli vpředu. "Asi o tři chlapy," odhadoval Hejdůšek podle délky lodě. Ale pak přišly jeho rázné povely. "A 200 metrů před Železničním mostem už jsem věřil, že vyhrajeme," potvrzoval Petr Imre, v roli stroka vůdce posádky, že taktika opřít se do soupeřů v druhém kilometru trati, dokonale vyšla.

Loď z Cambridge zklamala

Ambiciozním Rusům Dukla možná zkazila náladu v boji o start na OH. "Ale tohle je pro ně netradiční trať, navíc jeli na vypůjčené lodi," pravil na adresu nejvážnějších rivalů.

Posádka, která přijela z Británie, poněkud zklamala. "Věříme ve vítězství," slibovali si členové mezinárodního výběru z Cambridge. Starty na OH i MS mají na kontě jeho členové. Tradiční souboj s Oxfordem ale před dvěma měsíci prohráli. "Jsou honěni hlavně na ten jejich vrchol sezóny a už je dva měsíce po něm. Spíš to pro ně byl výlet," mínil Imre, s Michálkem jinak člen reprezentační dvojky bez kormidelníka.

I další menší posádky se sešly na vítězné lodi. Nestálo by za to pro Primátorky tradičně sestavenou klubovou osmu ponechat pohromadě? Vždyť hravě porazila i reprezentační sestavu, která při nedávném závodě SP skončila pátá. "Snad by to bylo zajímavé, ale na druhou stranu na téhle lodi jsou lidi hned ze tří posádek, které mají šanci prosadit se do finále světových závodů," přemítal Imre.

Najít soupeře pro Duklu

Sedm společných tréninků vítězům stačilo na to, aby dali dohromady vše potřebné pro zdárné odjetí prestižního klání. Koho pozvat příště, aby je potrápil? "Snad nějaký světový výběr, ale v téhle formě by na Duklu taky asi neměl," mínil Jiří Kejval šéf veslařského svazu. Nermoutilo ho, že ve zlomovém ročníku s opravdu silnou zahraniční konkurencí se tradice neotřásla a Primátorský štít tak jako ve všech předešlých dílech závodu skončil v českých rukou? "Naopak teď poprvé jsem si opravdu přál aby Dukla vyhrála."

Prémii pro nejlepší amatérskou loď získala v pořadí čtvrtá osma Slavie. Tradičně se na Primátorkách dařilo v doprovodném programu Václavu Chalupovi, který ve skifu triumfoval už podeváté, což je historický rekord. Dvě první místa vybojovala Miroslava Knapková. Vítězka loňského SP triumfovala ve skifu a navíc byla členkou vítězné osmiveslice v závodě žen.

Související témata:

Výběr článků

Načítám