Hlavní obsah

Trump útočí na svou republikánskou soupeřku. Prý vede radikální demokratickou kampaň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident a současný republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se jen pár dní před primárkami ve státě New Hampshire pustil do své soupeřky Nikki Haleyové, o které v sobotu prohlásil, že vede radikální demokratickou kampaň, kterou platí radikální demokraté. Informuje o tom web americké stanice CNN.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Americký kandidát na prezidenta Donald Trump

Článek

„Nikki Haleyová využívá peníze radikálních demokratů k vedení radikální demokratické kampaně,“ prohlásil podle CNN Trump, který se tak republikánské voliče snažil upozornit na to, že se Haleyová snaží oslovit i některé centristické a protitrumpovské politické skupiny a dárce.

„Co je to sakra za republikánského kandidáta?“ zeptal se řečnicky na shromáždění ve městě Manchester americký exprezident.

Trumpův protiútok přišel jen pár hodin poté, co Haleyová na shromáždění ve městě Keene zpochybnila exprezidentovo duševní zdraví.

„Mám obavu a nemyslím to hanlivě. Když přemýšlíte nad tlakem prezidentského úřadu, nemůžete v něm mít někoho, o kom pochybujete, zda je mentálně způsobilý,“ uvedla bývalá americká velvyslankyně při OSN.

CNN zrušila debatu republikánských kandidátů, odmítl ji Trump i Haleyová

Amerika

Na to ale Trump okamžitě reagoval tím, že nedávno podstoupit „kognitivní test“, který dle jeho slov zvládl „na jedničku“. Slíbil také, že dá vědět, jakmile test vyjde špatně.

Web stanice CNN dále uvedl, že před shromážděními v Manchesteru Trumpova kampaň na velkoplošné televizi promítala grafiku, ve které se psalo, že Haleyová je napojená na „demokraty, Wall Street a globalisty“.

Primárky se blíží

Primárky v americkém státě New Hampshire se budou konat v úterý 23. ledna. Podle posledních průzkumů, které zveřejnil analytický server Project 538, v nich zatím vede Trump se zhruba 49 procenty, Haleyová by skončila druhá s 34 procenty.

Ještě před týdnem, tedy v době, kdy Trump ještě nezačal vést takto agresivní kampaň proti své soupeřce, měl 41 procent. V tu dobu ale tak vysoko nebyla ani bývalá americká velvyslankyně při OSN, jež měla 30 procent.

Bude to těsné. Biden i Trump v novoročním průzkumu svádí vyrovnaný souboj

Amerika

Oběma sokům v posledních týdnech pomohla ztráta dalšího republikánského kandidáta floridského guvernéra Rona De Santise, který ještě ve druhé polovině prosince měl v průzkumech více než desetiprocentní podporu, nyní ale klesla na pět procent.

Biden vs. Trump

Americké prezidentské volby se budou konat letos 5. listopadu. S největší pravděpodobností se v nich znovu utká současný americký prezident Joe Biden a republikánský kandidát a exprezident Donald Trump.

Podle posledních průzkumů to vypadá na vyrovnaný souboj mezi oběma kandidáty. Podle průzkumu vydaného krátce před půlkou ledna agenturou Reuters/Ipsos totiž oba kandidáti získali shodně 35 procent.

Dalších zhruba 13 procent lidí uvedlo, že by se voleb nezúčastnilo, devět procent zase, že by podpořili jiného kandidáta, a osm procent si volbou ještě nebylo jistých, uvedla agentura Reuters.

Trump míří na Haleyovou „Obama trikem“. Prezidentkou prý být nemůže

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám